Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Huol­to­var­muus­kes­kuk­sen mas­ki­kau­pois­ta uusi ri­kos­epäi­ly - KRP tutkii luot­ta­mus­ase­man vää­rin­käyt­töä

Esitutkinnassa selvitetään kauppoja, jossa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajilta koronavirukselta suojautumista varten.


KRP tutkii epäiltyä luottamusaseman väärinkäyttöä.
KRP tutkii epäiltyä luottamusaseman väärinkäyttöä.
Kuva: Anna Leinonen

Esitutkinta Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojainkaupoista etenee. Keskusrikospoliisi kertoo, että se tarkastelee asiassa myös HVK:n yksittäisten työntekijöiden roolia julkisuudessa esillä olleisiin kauppoihin liittyen. Poliisi on kirjannut asiassa rikosilmoituksen epäillystä luottamusaseman väärinkäytöstä.

– Selvitämme, onko kyseistä hankintaa tehtäessä toimittu lain ja Huoltovarmuuskeskuksen ohjeistuksen vastaisesti ja siten aiheutettu vahinkoa keskukselle. Epäiltynä on tässä vaiheessa yksi henkilö, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista.

Esitutkinnassa selvitetään kauppoja, jossa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajilta koronavirukselta suojautumista varten. Tarkastelussa on HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältö ja se, vastasiko toimitus näiden sopimusten sisältöä.

Tavarantoimittajien osalta poliisi tutkii asiaa epäiltynä törkeänä petoksena, josta epäiltynä on yksi henkilö. Lisäksi toista henkilöä epäillään törkeästä rahanpesusta.

Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.

Esitutkinta jatkuu muun muassa materiaalin läpikäynnillä ja kuulusteluilla.

Maskikaupoista nousi taannoin kohu, kun kävi ilmi, että maskit eivät vastanneet laadultaa odotuksia eikä niitä voitu käyttää sairaaloissa.

Kohun keskiössä ovat olleet liikemies Onni Sarmaste ja yrittäjä Tiina Jylhä, joiden kautta HVK tilasi suojavälineitä. Kyseessä olivat miljoonaluokan tilaukset.

Poliisi pidätti Sarmasteen tutkintaa varten. Nyttemmin hän ei ole enää pidätettynä. Jylhä taas on esittänyt valtion HVK:ta kohtaan isoja korvausvaatimuksia.