Kemin kaupunginteatterin säästöt: "Pel­kom­me on, että meidät pus­ke­taan syök­sy­kier­tee­seen"

Perheyritykset: Sa­vu­kos­ke­lai­nen Ko­ne-Vir­ta aloitti pol­ku­pyö­ris­tä ja lo­pet­taa mön­ki­jöi­hin

Pääkirjoitus: Ro­va­nie­mel­lä käyn­nis­sä val­ta­tais­te­lu – kau­pun­gin­hal­li­tus hamuaa ni­mi­tys­val­taa kau­pun­gin­joh­ta­jal­ta

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Pääkirjoitus

Huol­to­hom­mia ei kannata jättää väliin

-
Toimituksesta

Tien reunuksilla näkyy enää harvoin simahtaneita autoja. Ilmeisesti autot ovat monimutkaisesta tekniikasta huolimatta käyttövarmempia ja niitä myös huolletaan hyvin.

Uudehkot autot ovat niin fiksuja, että ne muistavat huomauttaa ajajaa, että viepäs minut huoltoon esimerkiksi  seuraavan kahdensadan kilometrin ajon jälkeen. Jos kilometrit menevät yli, niin tietokone voi esittää käskyn voimakkaammilla tehosteilla riippuen automerkistä.

Ja viemmehän me auton huoltoon. Menopelimme saa uudet öljyt, suodattimet ja mitä niitä kaikkia vaihdettavia osia ja aineita onkaan. Taas voi ajella hyvillä mielin vuoden ajan tai 20 000 kilometriä vasta huolletulla autolla. Neljänsadan euron huoltolasku ei menoa haittaa.

Huollosta huolimatta auton etupäästä voi alkaa kuulua kirskuntaa, kun ratin kääntää ääriasentoon. Omistaja kaivaa välittömästi puhelimen taskustaan ja tilaa ajan korjaamolle. Muutaman osan vaihdolla auto pelittää kuin uutena. On se tuo auto meille melkoisen rakas kapine.

Allekirjoittanut kuuluu siihen joukkoon, joka huolehtii menopelistään jopa paremmin kuin itsestään. Vaikka välillä huimaa ja verenpaineet ovat koholla, niin kynnys ”huoltoajan” tilaamiseen on korkealla.  Kyllä aika korjaa haavat, mutta eihän se näin aina ole.

Lähipiirissä oleva ystäväni vieroksui lääkärille menoa. Hän ei halunnut kuulla lääkärin suusta mainintaa ylipainosta, liikunnan puutteesta, tupakoinnista ja alkoholin käytöstä. Ilmeisesti ystäväni tiesi itsekin, että vaivat johtuivat juuri edellä mainituista asioista. Routa ajoi porsaan kotiin ja lääkäriin oli mentävä vaivojen alkaessa häiritä normielämää. Parilla lääkärin määräämällä lääkkeellä ja pienellä elintapojen muutoksella elämän laatu parani kummasti. Huoltoajan olisi voinut varata jo pari vuotta aiemmin.

Terveydenhuolto toimii Suomessa pääosin hyvin. Ainahan poikkeuksia mahtuu joukkoon ja niistä puhutaan lehdissä isoin otsikoin. Lääkärien sekä sairaan- ja lähihoitajien koulutus on Suomessa laadukasta. Mutta kuinka kauan meillä riittää ammattinsa osaavia hoitajia? Lehdestä on saanut lukea, että hoitohenkilökuntaa hakeutuu aivan muille aloille. Jotain on vialla eikä kyse ole pelkästään palkasta. Työoloissa ja työn arvostamisessa  riittää varmasti parannettavaa.

Vaikka oma auto olisi kuinka hyvässä tikissä, niin ei se aivan vielä liiku itsestään. Ratin ja penkin välissä olevan kuljettajan kannattaa pitää myös itsestään huolta. Ja toivottavasti huolenpitoon löytyy jatkossakin osaavia käsiä.

Parilla lääkärin määräämällä lääkkeellä ja pienellä elintapojen muutoksella elämän laatu parani kummasti.