Tilaajille

Huo­li­ma­ton puiden polt­ta­mi­nen tekee kiu­kaas­ta pääs­tö­pom­min – "Os­ta­jil­la ei ole vaa­ti­mus­ta puh­tais­ta kiu­kais­ta, vaan on tyy­dyt­ty siihen, että kiuas kuin kiuas"

Puukiukaiden aiheuttamat pienhiukkaspäästöt ovat vaaraksi niin terveydelle kuin ilmanlaadulle. Oman saunomisensa päästöjä voi pyrkiä vähentämään polttamalla puuta oikein ja harkitsemalla puhtaammin palavaa kiuasta. Kysyimme kiukaiden päästöjä tutkineelta Pentti Tuohimaalta, mitä kiuasta hankkiessa ja sitä käyttäessä kannattaa ottaa huomioon.

Pienellä saarella Mäntässä, aivan veden päällä, oli punainen rantasauna, jonka piipusta nousi savu aamusta iltaan. Lapsena emeritusprofessori Pentti Tuohimaa ui tätä saarta ympäri. Kun vilu yllätti nuoren uimarin, tämä paineli suoraan lämpimille lauteille.

Elimistö tottui ajan kanssa saunomiseen niin kovasti, ettei sitä ilman enää osaisi elää. Tuohimaa on luonut uransa Tampereella anatomian professorina, mutta saunaharrastus on kulkenut vuosikausia rinnalla lähes toisena työnä.