siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Ho­vi­oi­keu­del­ta toinen tuomio Oulun tör­keäs­tä sek­suaa­li­ri­kos­vyyh­des­tä – Yli kolmen vuoden van­keus­tuo­mio pysyi, va­hin­gon­kor­vauk­set las­ki­vat

-
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen hovioikeus on antanut toisen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta poikkeuksellisen törkeästä seksuaalirikosvyyhdestä.

Se ei muuttanut Javad Mirzadin Oulun käräjäoikeudelta viime kesäkuussa saamaa kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vuonna 1990 syntynyt Mirzad oli 13-vuotiaan tytön kanssa sukupuoliyhteydessä ja teki hänelle seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Rikos tapahtui elokuussa 2018. Tyttö meni miehen asunnolle ja he vaihtoivat puhelinnumeroita, minkä jälkeen he pitivät yhteyttä WhatsApp- ja Instagram-palvelujen kautta sekä puhelimitse.

He tapasivat toistuvasti miehen asunnossa, minne mies maksoi tytön linja-automatkat. Tapaamisilla mies oli sukupuoliyhteydessä tytön kanssa ja muun muassa kosketteli tätä eri puolilta vartaloa. Käräjäoikeuden mukaan teot aiheuttivat tytölle kipua.

Tuomittu valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hän vaati syytteen ja siihen perustuvien korvausvaatimusten hylkäämistä tai sitä, että hänen tuomiotaan joka tapauksessa lievennettäisiin.

Hovioikeus päätti torstaina, ettei sillä ole syytä muuttaa käräjäoikeuden tuomiota miehen syyksi luetusta rikoksesta tai sen rangaistuksesta.

Hovioikeus kuitenkin alensi hieman vahingonkorvauksia, joita tuomitun pitää tytölle maksaa kivusta ja särystä. Korvaussumma laski 3000 eurosta 1500 euroon. Lisäksi hänen pitää maksaa tytölle käräjäoikeuden määräämät korvaukset kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä eli 16 000 euroa. Yhteensä tuomitun tulee siis maksaa uhrilleen 17 500 euroa.

Tuomitun hovioikeus- ja käräjäkulut ovat yhteensä lähes 11 000 euroa. Ne maksetaan hänen taloudellisen tilanteensa vuoksi valtion varoista.

Mies velvoitettiin maksamaan tytön hovioikeus- ja käräjäkuluja yhteensä noin 8 000 euroa.

Hovioikeus käsitteli asian suljetuin ovin. Se määräsi tytön ja hänen huoltajiensa henkilöllisyyden sekä oikeudenkäyntiaineiston salassapidettäväksi 60 vuoden ajaksi. Tuomioistuin kertoi yksimielisen ratkaisunsa lopputuloksesta julkisella selosteella.

Samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomittiin käräjäoikeudessa myös seitsemän muuta ulkomaalaistaustaista miestä. Kuusi heistä valitti hovioikeuteen.

Yksi heistä sai hovioikeudelta tuomionsa joulun alla. Hänenkään osalta käräjäoikeuden tuomio ei muuttunut muilta osin kuin vain hieman vahingonkorvausten osalta. Loput tuomiot annetaan alkuvuoden aikana.