Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hor­nas­ta Hiiteen – ava­ruus­seik­kai­lu odottaa

Hornalle on kuvaavia synonyymejä: helvetti, kadotus, manala, tuonela, roihu, tuli. Hiisi on itämerensuomalaisten kansojen alkuperäisuskonnon pyhä paikka. Hiisi on tarkoittanut suomalaisessa kulttuurissa ennen kristinuskon tuloa kalmistoa ja/tai kulttipaikkaa, esimerkiksi pyhää lehtoa.

Hornalle ja Hiidelle tuli toisenlaiset merkitykset 2019. Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin (IAU) maailmanlaajuisessa nimikilpailussa maat saivat nimetä eksoplaneetan ja tähden, jota planeetta kiertää. Suomelle määriteltiin tähti HAT-P-38 ja sitä kiertävä planeetta HAT-P-38 b. Ne sijaitsevat Kolmion tähdistössä ja aurinkokunta löydettiin 2012 HAT-verkon kaukoputkilla. 2019 lähtien maallamme on ”ikioma” tähti ja eksoplaneetta, joiden nimet Horna ja Hiisi ideoi Aapo Saranpää.

Eksoplaneetta Hiisi muistuttaa kooltaan aurinkokuntamme toiseksi suurinta planeettaa Saturnusta, mutta Hiiden pinta on hornamaisen kuuma, noin 800 c-astetta, kun Saturnuksen pinta hohkaa pakkasen puolella. Hiisi kiertää niin lähellä Horna-keskustähteään, että se on pinnaltaan Merkuriustamme kuumempi.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi