Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Kolumni: Jo­kai­sel­la on oikeus ke­ho­rau­haan

Viimeinen äänestyspäivä: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hoi­ta­ja­pu­la ei häviä vä­ri­va­loil­la

Tänä kesänä hoitajapula on näkynyt erityisesti sairaaloiden päivystyksissä. Sinne on ohjautunut paljon vanhuksia vain siksi, että he eivät ole selvinneet enää kotonaan, eikä päivystyksillä ole ollut osoittaa iäkkäille avuntarvitsijoille turvallista hoitopaikkaa.

Vanhusta ei voi lähettää päivystyksestä pois, jos ei olla varmoja, että vastassa on ammatti-ihmisiä ja apua saatavissa. Ratkaisuksi jää usein sairaalan vuodeosasto tai päivystykseen jääminen. Ilmiö on vakava järjestelmän toimintavirhe. Se rasittaa vanhuksia ja hoitoalan ammattilaisia, ja ruuhkautuneissa päivystyksissä myös muita potilaita. Malli on todella kallis.

Tilanne ei ole toivoton. Se on mahdollista korjata luomalla lisäpaikkoja vanhuksille tehostettuun palveluasumiseen ja kotihoitoon. Tämä edellyttää myös hoitajamäärän nostoa.

Lähihoitajat ovat vanhusten hoidon selkäranka.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.