Työelämä: Tornion Prisman työn­te­ki­jät pitivät mi­nuu­tin mit­tai­sen työn­sei­sauk­sen

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Hii­lel­lä läm­mit­tä­vää Puolaa ei saatu ai­na­kaan vielä EU:n il­mas­to­ruo­tuun

EU-komission tuore puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkaisi keskiviikkona unionin vihreän kasvun ohjelman.
EU-komission tuore puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkaisi keskiviikkona unionin vihreän kasvun ohjelman.
Kuva: OLIVIER HOSLET

EU-maiden johtajat ovat perjantaiaamun tunneille venyneissä neuvotteluissa sopineet, että unionista tehdään hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Maanosa haluaa olla edelläkävijän asiassa. 

Noin neljä viidesosaa energiastaan hiilellä tuottava Puola ei kuitenkaan ole mukana julistuksessa.

– Saavutamme ilmastoneutraaliuden omassa tahdissamme, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki linjasi Brysselin huippukokouksen jälkeen.

Saksalaisen Sûddeutsche Zeitungin mukaan pääministeri oli ehdottanut, että Puolasta voisi tulla hiilineutraali vuodesta 2070 alkaen. Tämä ei saanut kannatusta EU-kumppaneilta. 

Itä-Euroopan maiden nihkeiden ilmastolinjausten taustalla on ollut ennen kaikkea se, että ne haluavat olla varmoja EU:n taloudellisesta tuesta rakenneuudistuksilleen, koska hiilestä luopumisen lasketaan tulevan kalliiksi. 

Puolan asiaan ja vaatimuksiin miljardituista palataan huippukokouksessa kesäkuussa. 

– Toivottavasti kesäkuussa 2020 saadaan enemmän selkeyttä EU:n tulevaan rahoitukseen vuosina 2021-2027, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi.

Ilmastoneutraalius tarkoittaa sitä, että EU ei päästä ilmakehään enempää kasvihuonekaasuja kuin hiilinielut pystyvät sieltä poistamaan. 

Tsekki ja Unkari puhuivat huippukokouksessa voimakkaasti ydinvoiman puolesta. Huippukokouksen päätelmissä mainitaankin, että osa jäsenmaista aikoo jatkossakin nojata ydinvoimaan. 

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkaisi keskiviikkona unionin vihreän kasvun ohjelman. Ohjelman tavoitteena on, että Euroopasta tulee koko maailman ensimmäinen hiilineutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.

Suomessa hallitusohjelmassa on linjattu tavoitteeksi, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.