Kolumni

Hiihto kiin­nos­taa yhä suurta yleisöä

-

Hiihdon maailmancup päättyi viime sunnuntaina. Menestykseen suhteen maailmancup ei aiheuttanut riemunkiljahduksia. Kukaan suomalainen ei yltänyt henkilökohtaisilla matkoilla palkintopallille. MM-kisat menivät puolestaan vähintäänkin tyydyttävästi, vaikka ei sielläkään maastohiihdon puolelta tullut yhtään henkilökohtaisen matkan mitalia. Vapaan parisprintissä Joni Mäki ja Ristomatti Hakola kirivät hopealle ja naisten viestikvartetti pronssille. Viestiporukassa oli mukana Jasmi Joensuun, Johanna Matintalon ja Krista Pärmäkosken lisäksi Riitta-Liisa Roponen, joka seuratasolla edustaa Visa Skiteam Kemiä.

Eniten Oberstdorfin MM-kisoissa odotettiin mitalia Iivo Niskaselta 50 kilometrin perinteiseltä matkalta. Sitä todellakin odotettiin, sillä sunnuntain tv-lähetystä seurasi keskimäärin 1 304 000 katsojaa. Se oli viikon yhdeksän katsotuin ohjelma. Viiden joukkoon ylsivät myös MM-hiihtojen Urheilustudio, naisten 30 kilometrin hiihto, miesten viesti ja miesten yhdistetyn parisprintin hiihto-osuus. Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa. Tai paremminkin voisi sanoa hiihtohullua kansaa. Esimerkiksi tiistain A-studiota seurasi ainoastaan 542 000 katsojaa.

Mikä kumma tuossa hiihdossa kiinnostaa? Minkälaisia elämyksiä 50 kilometrin yhteislähdön hiihto tuottaa, jos siinä hiihdellään 49,5 kilometriä ja sprintataan viimeiset 500 metriä? Näin on monesti tapahtunut ja ylimmälle palkintokorokkeelle hyppäsi jo uransa lopettanut Petter Northug.

Tällä kaudella hiihtokilpailuihin ovat tuoneet särmää ainakin Venäjän Aleksandr Bolshunov ja Iivo Niskanen. Bolshunov poltti kääminsä Salpausselän viestissä, kun miehen mielestä Joni Mäki kiilasi häntä loppusuoralla. ”Bolsu” yritti lyödä Mäkeä sauvalla ja taklasi miestä vielä maaliintulon jälkeen. Ei niin kauhean aikuismaista käytöstä.

Ei Iivo Niskasellakaan kaikki ole mennyt ihan putkeen. Kokeneen hiihtäjän pitäisi tietää, että tv-kuvaajien lisäksi kännykällä otetaan videoita joka paikassa. Niskasen kiroilu huoltojoukoille kesken 50 kilometrin ei ollut kovin fiksua. Ei ollut myöskään suksien  paiskominen maahan kisan jälkeen. Suksille on antanut vauhtia moni muukin huippu-urheilija. Mäkihypyn olympiavoittaja Toni Nieminen antoi useaan otteeseen kyytiä mäkisuksilleen. Niemisen kohdalla kyse oli turhautumisesta omaan hyppyynsä ja pettymyksen purkamiseen.

Olympiavoittaja Niskasen tämän talven tärkein kisa meni osittain pilalle toimimattomien suksien vuoksi. Käytös oli silti odottamatonta, mutta antoihan se puheenaiheita. Hiihtokansa seuraa jatkossa entistä tarkemmin Niskasen ja Bolshunovin otteita sekä ladulla että ladun ulkopuolella. Katsojaluvut ovat maastohiihdon puolella korkeita jatkossakin.