Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Hel­ma­rit jäi unel­mas­taan ja korona koet­te­lee pa­kis­toa – vielä kui­ten­kin kaikki peliin Saksaa vastaan

Maajoukkue vaihdosten äärellä EM-taipaleen tyssättyä alkuunsa.

Buckingham
Suomen toppari Natalia Kuikka mitteli tiistaina Tanskan Sanne Troelsgaardin kanssa.
Suomen toppari Natalia Kuikka mitteli tiistaina Tanskan Sanne Troelsgaardin kanssa.
Kuva: Tim Keeton

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kohtaloksi EM-lopputurnauksessa Englannissa koitui se ennakkoon arveltuna odotettu: pelit päättyvät alkulohkoon. Alkulohkon toinen kierros tiistai-iltana sinetöi asian, kun Helmarit hävisi Tanskalle ja Saksa voitti Espanjan.

Keskiviikkona joukkue harjoitteli kevyesti palautellen treenikeskuksessaan kauniissa brittiläisessä maalaismaisemassa. Tunnelma aurinkoisessa säässä oli totutun nauravainen, mutta tiettyä haikeutta pelaajistossa ehkä oli.

Eikä ihme, pääsy jatkoon kivikovasta lohkosta kun oli se unelma ja myös tavoite kaikista ennakkoarvioista huolimatta. Ja nyt kotimatka koittaakin jo pian, jahka lauantainen Saksa-peli on vielä viety läpi.

– Harmittaahan tuo tällä hetkellä kaikkia, mutta kyllä tästä noustaan. Joukkueena pidetään yhtä, ja vaikeuksista päästään yli. Nyt harmitellaan, huomenna jo uutta kohti, puolustaja Natalia Kuikka kuvaili.

– Kaikkemme annettiin, tällä kertaa se ei riittänyt, keskikentän Essi Sainio puolestaan tiivisti Tanska-kohtaamisen.

Saksasta Sainiolla on kokemusta, tosin ei niin tuoretta sellaista. Sainio, 35, oli mukana Suomen kohdatessa Saksan 2008 ja 2009. Sen jälkeen maat kohtasivat 2010, mutta sen jälkeen ei ole oteltu ennen lauantaita.

– Muistan ne ottelut kyllä. Kurinalainen joukkue, äärettömän taitavia ja hyviä pelaajia. Ja tämä nykyinen Saksa näyttää pitkälti samalta, heillä on ollut pieni suvantovaihe, mutta ovat palanneet jälleen raiteilleen, Sainio mietti.

– Mutta me menemme siihen taas antamaan kaikkemme, ja edelleen on mahdollisuus kehittyä. Näitä pitää aina ajatella pitkällä tähtäimellä, okei meille viimeinen peli, mutta mahdollisuus meille myös harjoitella tulevaa varten.

Viimeistä viedään

Sainion mainitsema pitkä tähtäin onkin sopiva suunta, sillä Helmareita odottaa vääjäämättä sukupolven vaihdos. Moni kokenut runkopelaaja on suurten päätösten äärellä maajoukkueen suhteen.

A-maajoukkuedebyyttinsä 16 vuotta sitten tehnyt Sainio on jo jotain aika lailla päättänyt.

– Eiköhän nämä viimeiset arvokisat minulle ole. Tässä iässä pelaaminen vaatii paljon uhrauksia, ja paljon hyviä nuorempia pelaajia tulee koko ajan. Ehkä se on myös ammattitaitoa tietää, milloin on hyvä jättää kentät, Sainio sanoi.

Maajoukkueen tulevaisuudesta Sainiolla ei ole varsinaista huolta, vaikka toki kilpailu huipputasolla sen kuin kovenee vain koko ajan. Nuorilta hän toivoo rohkeutta.

– Kansallisessa liigassa on tosi paljon hyviä nuoria pelaajia ja isoissa rooleissa joukkueissaan, vaikka toki harppaus kansainvälisille kentille on aika suuri. Ei muuta kuin paljon rohkeutta lähteä hyviin joukkueisiin, uskallusta hypätä siihen syvään päätyyn, niin hyvä tulevaisuus on Suomella edessä.

Meitä on moneen lähtöön

Kenen johdolla Helmarit sitten suuntaa tulevaan? Se jää nähtäväksi, sillä kritiikki päävalmentaja Anna Signeulia kohtaan on vain yltynyt. Vaihtojen vähyys Tanska-pelin pakkovoittotilanteessa äimistytti monia, ja Signeulin johtamismetodeista on kohistu kisojen aikana.

Sainiolla ei ole ollut ongelmia niin nykyisen kuin pitkän uran aiempienkaan maajoukkuevalmennusten kanssa.

– Eikö se elämässä ole niin, että kaikilla on hyvät ja huonot puolensa? Joukkueurheilussa on kaikkien kanssa tultava toimeen, mutta kyllä henkilökohtaisesti olen tykännyt meidän valmennuspoppoosta. Tosi moninainen ja monipuolinen, ei mitään valitettavaa. Ja vuosien mittaan on ollut inspiroivaa ja hienoa, että on saanut tehdä töitä erilaisten ihmisten kanssa ja saanut löytää sitä omaa peli-identiteettiä, Sainio sanoi.

– Meitä on moneen lähtöön, ja hyvä niin.

Korona luo ahdinkoa
Topias Mikkonen, STT

Naisten jalkapallomaajoukkueen keskuspuolustaja Anna Westerlund on antanut positiivisen koronavirusnäytteen, kertoo Palloliitto tiedotteessaan.

Joukkue on testattu tänään aamulla, eikä muita tartuntoja ilmennyt.

Westerlund on jo toinen koronasta kärsivä puolustaja, kun Tuija Hyyrynen antoi positiivisen testinäytteen maanantaina.

Myös kahdella Helmareiden taustajäsenellä on todettu Englannissa pelattavassa EM-lopputurnauksessa korona.

Suomen puolustus on ottanut osumaa kentälläkin, kun kahdessa ottelussa omiin on kolahtanut viidesti.

Westerlund aloitti sekä Espanjaa että Tanskaa vastaan keskuspuolustuksessa ja antoi Espanja-ottelussa Linda Sällströmin maaliin upean läpisyötön.

Tanskaa vastaan hänet vaihdettiin 90. minuutilla hyökkääjä Jenny Danielssoniin, joka oli lähellä tasoittaa pelin.

Helmarit jää varmuudella alkulohkoon, jonka päätöskierroksella lauantaina vastaan asettuu Saksa.