Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

Pääkirjoitus: Ou­to­kum­mun bio­kok­si- ja -me­taa­ni­lai­tos tarjoaa in­ves­toin­ti­mah­dol­li­suuk­sia muil­le­kin yri­tyk­sil­le – te­räs­yh­tiö on saa­vut­ta­mas­sa pääs­tö­ta­voit­teen­sa

Kolumni

Hei sinä joulun vi­haa­ja! Vaihda ääntä (jou­lu)­kel­los­sa­si

-
Kuva: Jussi Leinonen

Joulu on jakamisen aikaa.

Lokakuussa someystäväni aloittivat joulun jakamalla kuvia ensimmäisistä glögimukeistaan. Lähes poikkeuksetta kuvateksteissä toistuivat kysymykset: onko jo liian aikaista? tai milloin minusta tuli jouluihminen?

Jotkut aloittavat joulun odottamisen ensilumen saavuttua. Toisten täytyy odottaa Halloweenin päättymiseen. Itse olen jo lokakuussa korisellut kotini muovikuusella, katsonut The Holiday jouluelokuvan sekä maistanut uusia joulukonvehtimakuja.

Kuka väitti, että joulun odotuksen saa aloittaa vasta marraskuun (tai vasta joulukuun!) ensimmäisenä päivänä? Kuka sai onnelliset jouluihmiset häpeämään rakasta juhlaansa?

Erilaisia jouluja on juuri niin monta kuin maailmassa on ihmisiä. Koska joulu on hyväntahtoinen juhla, eivät jouluihmiset halua käyttää aikaansa riitelyyn.

Kuka väitti, että joulun odotuksen saa aloittaa vasta marraskuun (tai vasta joulukuun!) ensimmäisenä päivänä?

Toisin kuin ne Grinchit (eli joulumielen pilaajat), jotka ilon ja rakkauden sijaan tykkäävät jakaa mielipiteitään. Tässä pari heidän suosikkiaihettaan.

1. Vihatuimmat joululaulut

Väitän, etteivät joululaulujen vihaajat ole kartoittaneet riittävästi joululaulujen variaatiota. Niitä nimittäin löytyy eri musiikkilajeissa jazzista rockiin, ja sanoitukset vaihtelevat iloisista melankolisiin.

Eikä kulkusista ole tietoakaan.

2. Kaupallinen kulutusjuhla

Jos miettii tarkemmin, suomalainen joulu on aika ekologinen juhla.

Ensinnäkin joulukoristeet ovat yleensä joka joulu samat. Ne kulkevat rakkaiden muistojen myötä sukupolvelta toiselle. Vai tiedätkö ketään, joka olisi konmarittanut mummonsa vanhat olkikoristeet?

Myös suurin osa jouluruokien raaka-aineista voidaan saada omalta pellolta tai ainakin lähikaupasta. Ei muuta kuin perunat, porkkanat ja lantut soseeksi ja loraus kaurakermaa mukaan.

Talonlämmitys taas hoituu takkatulella, ja lukulamppuina toimivat kynttilät. Ja hei, voiko joku rehellisesti sanoa harmistuneensa nähdessään syyspimeydessä jouluvalot? (HOX! Poikkeuksena ne värikkäät ja vilkkuvat versiot.)

Vai tiedätkö ketään, joka olisi konmarittanut mummonsa vanhat olkikoristeet?

Entäs sitten ne lahjat? Elämyslahjat kasvattavat suosiotaan vuosi vuodelta. Ja jos jotain kuitenkin haluaa kääriä pakettiin, lukuisat joulumarkkinat mahdollistavat paikallisten käsitöiden tukemisen.

Loppujen lopuksi pahimman ilmastorikoksen tekevät itse joulun vihaajat, jotka pakenevat Thaimaahan luvatusta joulumaastaan.

3. Järjetön joulustressi

Tässä salaisuus stressin välttämiseen: Kun aloittaa joulufiilistelyn ajoissa, ehtii tehdä lempijuttuja ilman kiirettä. Ja jokainen jouluihminen tietää, ettei joulussa parasta ole jouluaaton lahjat, vaan  odottaminen.

Kirjoittaja on Vaasassa asuva opiskelija, jolle joulutunnelma syntyy junavaunussa kuoritusta satsumasta.