Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä pidensi ruo­ka­ra­vin­to­loi­den au­ki­olo­ai­ko­ja kol­mel­la tun­nil­la – mi­nis­te­reil­lä haluja jatkaa ra­joi­tus­ten ke­ven­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si teat­te­reis­sa ja kun­to­sa­leil­la

Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Helsinki

Suomi kieltää ulkomaalaisten matkailijoiden maahantulon tietyistä eteläisen Afrikan maista, joissa koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen on havaittu leviävän. Hallitus päätti asiasta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa sunnuntaina.

Rajoitus tulee voimaan sunnuntaina kello 15 ja on voimassa 19. joulukuuta saakka.

Rajoitus koskee henkilöitä, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa. .

Päätös tarkoittaa sitä, että näissä maissa oleskelleen matkustajan ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus koronarokotussarjasta. Suomeen voi tulla vain välttämättömästä syystä, kuten pakottavan perheasian tai muiden pakottavien henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.

Rajavartiolaitos seuloo matkustajaliikennettä

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta. Rajavartiolaitos analysoi Suomeen saapuvaa matkustajaliikennettä ja toimittaa tietoa terveysviranomaisten käyttöön. Ulkorajoilla Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulleita matkustajia terveysviranomaisten tarkastuksiin.

Schengen-alueen maista tulevaa sisärajaliikennettä ei tällä päätöksellä rajoiteta, vaan terveysturvallinen maahantulo toteutetaan tartuntatautilain mukaisen maahantulomallin mukaisesti.

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista kunhan esittää todistuksen hyväksyttävästä rokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu kuitenkin rajoituksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) katsoo, että Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos voi uhata merkittävästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja heikentää epidemiatilannetta.

Ministeriö ja aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet asiasta kuntia, jotka vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentokentillä.

Ensimmäiset testitulokset tänään

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin uuden omikronvirusmuunnoksen vuoksi lauantaina pakollisia terveystarkastuksia. Kahden viikon aikana tietyissä eteläisen Afrikan maissa olleille matkustajille tehdään koronatestit ja karanteenimääräykset.

Etelä-Afrikasta on tullut Suomeen tähän mennessä yksittäisiä testattuja tulijoita, jotka ovat olleet oireettomia, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi STT:lle sunnuntaiaamuna.

Tulokset lauantaina testatuista saadaan vasta tänään, mutta Aronkydön mukaan oletuksena lentokenttätesteissä on, että tulokset ovat negatiivisia.

– Lentokentällä testatuista prosentti eli joka sadas on positiivisia. Yleensä ne ovat kaikki negatiivisia, Aronkytö kertoo.

Aronkydön mukaan mahdollisista tartunnoista tiedotetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa, joka linjaa tiedotuksesta kansallisen tason viranomaisena.

– THL on se, joka linjaa, mitä kerrotaan, mutta uskoisin, että se linja on hyvin avoin, Aronkytö kertoo.

Aronkydön mielestä valtion tulisi olla tarkka, miten maahantulorajoituksia tehdään. Jos esimerkiksi riskimaista tulevia ulkomaalaisia ei päästetä lentämään Suomen kautta, vaihtoehtoiset reitit voivat olla hänen mukaansa riski terveysturvallisuuden kannalta.

– Lentokenttä on siinä mielessä turvallinen tulla, koska siinä voidaan testata ja antaa tarkat ohjeet. Jos sieltä ei pääsisikään, he tulisivat laivoilla tai muilla reitillä, Aronkytö kertoo.

Tiedossa jo keitä tulossa

Suomeen on ensi viikon aikana tulossa kymmeniä tulijoita Etelä-Afrikasta.

– On tiedossa jo, keitä on tulossa, eli heidät pystytään heti ohjaamaan testiin ja karanteeniin, Aronkytö kertoo.

Osa matkaajista jatkaa Helsingistä kotimaihinsa.

– He ovat kansainvälisen tai suomalaisen yrityksen työntekijöitä, jotka tulevat Helsingin kautta kotiinsa joululomille, Aronkytö kertoo.