kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Hal­li­tus eh­dot­taa mak­su­häi­riö­mer­kin­tö­jen säi­ly­tys­ajan ly­hen­tä­mis­tä kuu­kau­teen – la­ki­eh­do­tus tekisi jo­kai­ses­ta mer­kin­näs­tä toi­sis­taan riip­pu­mat­to­man

Nykyisen lain mukaan tieto maksuhäiriöstä säilyy rekisterissä vähintään kaksi vuotta.

Hallituksen lakiehdotus lyhentäisi maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa merkittävästi. Noin 392 000:lla suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Kuvituskuva.
Hallituksen lakiehdotus lyhentäisi maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa merkittävästi. Noin 392 000:lla suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Kuvituskuva.
Kuva: Annika Ollanketo

Hallituksen lakiehdotus maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämisestä lähtee eduskunnan käsiteltäväksi.

Jos esitys hyväksytään, maksuhäiriömerkintä poistettaisiin rekisteristä kuukausi sen jälkeen, kun luottotietojen ylläpitäjä on saanut tiedon maksun suorittamisesta. Uusi maksuhäiriömerkintä ei pidentäisi jatkossa merkinnän kestoa, vaan jokaisen merkinnän säilytysaika olisi itsenäinen.

– Tänään noin 392 000:lla suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, joten säilytysaikojen lyhentäminen on tärkeä asia monelle suomalaiselle, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) kommentoi rkp:n julkaisemassa tiedotteessa.

Nykyisen lain mukaan maksuhäiriömerkintä säilyy rekisterissä vähintään kaksi vuotta ja uusi merkintä voi pidentää vanhan merkinnän säilytysaikaa.

– Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa arkeen tehden vuokra-asunnon hankkimisen, vakuutuksen ostamisen, puhelinliittymän avaamisen ja joissain tilanteissa jopa uuden työpaikan saamisen vaikeammaksi. Nämä seuraukset koetaan yksilölle usein kohtuuttomiksi, erityisesti sellaisissa tilanteissa joissa velka on jo maksettu, mutta maksuhäiriömerkintä pysyy, Henriksson sanoo.

Henriksson pitää uutta mallia maksuhäiriömerkinnän itsenäisestä säilytysajasta kaikin puolin selkeämpänä sekä kansalaisille että yrityksille.