Pääministeri: Marin pa­hoit­te­lee toi­min­taan­sa

Korona: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Kolumni

Ha­jau­tus­ta salk­kuun

-
Kolumni

Kuntavaalit ovat takana ja valituiksi tulleet aloittavat kohta tehtävissään. Nyt jos koskaan koko Meri-Lappi että torniojokilaakso vaatii uudenlaista ajattelua.

Kuntien sijoitussalkuissa on tuottoa tuomassa paikalliset yritykset. Ollaanko näistä salkuista tehty vuosien saatossa riskipitoisia salkkuja nojaamalla liikaa suurteollisuuteen? Onko muistettu huolehtia riittävästi siitä, että mikroyritystenkin toimintaedellytykset ovat loistavalla tasolla?

Outokummun terästehtaan väen vähennys, sekä Stora Enson ilmoitus koko tehtaan lopettamisesta, ovat uutisia jotka pistävät miettimään, onko suurteollisuuteen nojaaminen viisasta? Valtakunnassamme mikroyrityksiä on noin 93% kaikista yrityksistä ja näitä suuryrityksiä 0,2% kaikista yrityksistä. Laskemattakin on selvää, kummassa joukossa työskentelee enemmän ihmisiä verotuloja tuomassa.

Näiden suuryritysten tuomat menetykset voidaan kyllä korjata mikroyritysten toimintaedellytysten tärkeyttä päätösten teossa teroittamalla. Tämä vaatii kaupunkien keskustoiden elävöittämistä. Kivijalkaan on saatava lisää palveluntarjoajia joiden välistä yhteistyönmerkitystä ei voi olla liiaksi korostamatta.

Kannattaako uusien päättäjien pysähtyä pohtimaan sitä, mitä on tehty aiempina vuosina, jonka seurauksena kaupunkien keskustat ovat autioituneet? Mielestäni kysymykseni on turha. Keskustojen elävöittäminen ei onnistu jatkamalla samalla tavalla kuin ennenkin, vaan se vaatii jonkin seikan muuttamista, eli tehdyn virheen korjaamista.

Kävelykadut ovat kaupungeissa tehneet kivijalkakaupoille tuhoa. Niiden purkaminen ja uudelleen autoilulle avaaminen maksaa rahaa. Onko se ongelma? Ei se ole ongelma. Se on hyvä sijoitus joka tuottaa kaupungille lisää tuloja tulevaisuudessa joka vuosi.

Olen huolissani myös siitä, mitä keskustojen autioituminen tekee tulevaisuudessa kaupunkien talouteen. Pahoin pelkään, että tyhjästä myymälätilasta vastiketta maksavalla omistajalla loppuu rahat vastikkeita tarpeettomaksi käyneestä tilasta maksaa ja kukas ne puuttuvat vastikkeet taloyhtiön talouteen tuo? Yhtiön osakkaat. Näin ollen jokainen osakas maksaa suurempaa vastiketta ja se vähentää vapaan rahan osuutta osakkaan omassa taloudessa, joka heikentää entisestään paikallisten palveluntarjoajien liiketoimintaa. Yhtäältä tämä tarkoittaa entistä vähemmän verotuloja, että lisää asiakkaita sosiaalitoimiston luukulle kuluja lisäämään. Yhtälö ei toimi.

Valtuutetuille menestystä ja toivon, että muistatte aina miettiä mitä päätös merkitsee elinkeinoelämälle.

Olen huolissani myös siitä, mitä keskustojen autioituminen tekee tulevaisuudessa kaupunkien talouteen.