Presidenttivierailu: Sauli Nii­nis­tön ja ken­raa­li­ku­ver­nöö­rin vie­rai­lu voi ai­heut­taa lii­ken­ne­kat­kok­sia Ro­va­nie­mel­lä

Penkkarit tänään: Abit juh­li­vat re­kois­saan useam­man poik­keus­vuo­den jälkeen

Kolumni: Taivas ei ole pu­toa­mas­sa nis­kaam­me

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Hagia So­fias­ta tuli mos­kei­ja – Unesco arvioi uu­des­taan turk­ki­lai­sen maail­man­pe­rin­tö­koh­teen aseman

Turkissa oikeus teki päätöksen museon muuttamisesta moskeijaksi. Ensimmäinen rukouskutsu lähetettiin jo perjantaina.


Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla kristinuskon johtavaksi kirkoksi. Se ehti toimia moskeijana 500 vuotta ennen muutosta museoksi 1930-luvulla.
Hagia Sofia rakennettiin 500-luvulla kristinuskon johtavaksi kirkoksi. Se ehti toimia moskeijana 500 vuotta ennen muutosta museoksi 1930-luvulla.
Kuva: SEDAT SUNA

Maailmankuulu Hagia Sofia Istanbulissa on muutettu museosta moskeijaksi. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti perjantaina muutoksesta sen jälkeen, kun oikeus peruutti hallituksen päätöksen museosta vuodelta 1934.

Pian päätöksen jälkeen ensimmäinen rukouskutsu lausuttiin Hagia Sofiasta ja se lähetettiin Turkin kaikilla pääuutiskanavilla. Ensimmäiset rukoukset pidetään moskeijassa 24. heinäkuuta. Hagia Sofian sosiaalisen median profiilit on poistettu. Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Istanbulin symboliksi kutsuttu Hagia Sofia valmistui vuonna 537 alun perin bysantin ajan kirkoksi. Se ehti toimia myös moskeijana 500 vuotta ennen kuin se muutettiin museoksi 1930-luvulla.

Nykyisin Hagia Sofia on Turkin suosituimpia nähtävyyksiä ja Unescon maailmanperintökohde.

Unesco aikoo nyt arvioida uudestaan rakennuksen aseman. Sääntöjen mukaan maiden täytyy ilmoittaa YK-järjestöä mistä tahansa muutoksista.

– On valitettavaa, että Turkin päätöksestä ei ollut dialogia, eikä siitä ilmoitettu etukäteen, Unesco sanoi lausunnossaan.

Turkin presidentin tiedottaja Ibrahim Kalin korosti, että turistit voisivat yhä käydä Hagia Sofiassa, kun se on moskeija.

Islamistit Turkissa ovat pitkään vaatineet rakennuksen muuttamista moskeijaksi, mutta etenkin sekulaari oppositio on vastustanut muutosta.

Erdogan ehdotti asiaa viime vuonna ennen paikallisvaaleja. Hän on pyrkinyt saamaan islamin keskeiseksi osaksi Turkin politiikkaa. Erdogan on ollut 17 vuotta vallassa.

Moskeijaksi muuttamisen tuomitsivat tuoreeltaan ortodoksinen kirkko ja Kreikka, jossa on miljoonia ortodokseja.

– Presidentti Erdoganin osoittama nationalismi vie hänen maataan takaisin kuusi vuosisataa, Kreikan kulttuuriministeri Lina Mendoni sanoi lausunnossaan.

Reutersin mukaan satoja ihmisiä kokoontui perjantaina lähelle Hagia Sofiaa juhlistaakseen uutta moskeijaa.

– He, jotka rakensivat tämän, tekivät sen ylistääkseen Jumalaa. Jumalan ansiosta se palautettiin päätarkoitukseensa. Tänään Jumalaa ylistetään tässä moskeijassa, opettaja Osman Sarihan sanoi Reutersille.

Fakta

Hagia Sofia

Hagia Sofia valmistui vuonna 537 kristinuskon johtavaksi kirkoksi silloisessa Konstantinopolissa.

Sen rakennutti Bysantin valtakunnan eli Itä-Rooman keisari Justinianus I.

Konstantinopoli oli Itä-Rooman pääkaupunki vuosina 330–1453.

Ottomaanien valtakunta Mehmed II:n johdolla valloitti Konstantinopolin vuonna 1453. Hagia Sofia muutettiin heti moskeijaksi.

Turkin tasavallan perustaja ja ensimmäinen presidentti Mustafa Kemal Atatürk muutti Hagia Sofian museoksi vuonna 1935. Tuolloin elettiin tasavallan ensimmäisiä vuosia, ja muunnoksen oli määrä viestiä, että moderni Turkki on maallinen.

Nykyisin Hagia Sofia on Istanbulin tunnus ja yksi Turkin suosituimpia nähtävyyksiä. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.