Haaran työ­ka­lut on viety kolme kertaa, mutta työ­ha­lut ovat säi­ly­neet – ra­ken­nuk­sis­ta ei ole tullut moit­tei­ta

Vieno Haara on kerännyt ystävänsä Toive Tynjälän avustuksella osan Haaran rakennuskohteista valokuva-albumiin. Kuvat tuovat Vieno Haaralle muistoja mieleen ja jättävät tiedon miehen tekosista jälkipolville.
Vieno Haara on kerännyt ystävänsä Toive Tynjälän avustuksella osan Haaran rakennuskohteista valokuva-albumiin. Kuvat tuovat Vieno Haaralle muistoja mieleen ja jättävät tiedon miehen tekosista jälkipolville.

Kemiläistynyt Vieno Haara laavaa Paavonkarin Letontien asunnossaan albumia, minne hän on kerännyt toimittaja Toive Tynjälän avustuksella kuvat noin kolmestakymmenestä eri rakennuksesta, joissa näkyy Haaran yrityksen käden jälki. Letontien omakotitalo ei ole Haaran rakentama, vaan hän osti sen vaimonsa Raija Tihinen-Haaran kanssa vuonna 2011. Pariskunta muutti Kemiin Simosta ja ovat viihtyneet paikkakunnalla.

– Kaikkiaan rakentamiani kohteita on kuutisenkymmentä. Mistään rakennusvirheestä en ole ainakaan tähän päivään saakka saanut moitteita, 76-vuotias Haara kertoo.

Vieno Haara halusi, että valokuva-albumi ja Tynjälän tekstit jäävät kertomaan yhden rakennusalan vaikuttajan elämäntarinan jälkipolville.

Jokaiseen Haaran tekemään asuntoon liittyy oma historiansa. Yksi niistä on Ilmajoelle eläinlääkäreille rakennetut toimitilat ja asunnot.

– Arkkitehti oli piirtänyt rakennukseen 20 metrin pituisen tasakaton. Meillä tuli arkkitehdin kanssa asiasta kiistaa. Teimme lopulta katolle kaadot ja talon katto on pitänyt tähän päivään saakka.

Rakennusten kosteusongelmat ovat päivän sana. Haara nostaa esiin siivouksessa käytettävän vesimäärän.

– Joissakin loppusiivouksissakin käytetään lattian puhdistamiseen saavikaupalla vettä. Vesihän valuu jalkalistan alle ja kosteusvaurio saa alkunsa. Lattiat saa puhtaaksi pyyhkimällä, Vieno Haara muistuttaa.

Haara on usein itse suunnitellut rakentamansa asunnot, hallit ja toimitilat. Arkkitehti on piirtänyt ne valmiiksi ja Rakennusliike V.A.A. Haara ky ja Veljekset Haara Oy teki ne valmiiksi.

– Isoimmalla rakennuksella oli 57 rakennusmiestä töissä.

Haara oli mittamiehenä myös Eiranrannan kerrostalotyömaalla.

– Neliö Eiranrannassa maksoi 18 000 euroa ja kallein asunto 4,5 miljoonaa. Kattohuoneistossa oli helikopterikenttä.

Albumista löytyy myös hauska kuva, mikä on täynnä laudasta tehtyjä perunalaatikoita.

– Saimme Alahärmän kunnalta urakan 9 000 perunalaatikon teosta. Kehitimme linjaston, josta tuli valmis laatikko ulos kahden minuutin välein. Meillä oli kaksi linjastoa ja urakka oli valmis sovitussa kolmessa kuukaudessa.

Kunnan toiseksi suurimpaan taajamaan Koskenkorvalle Alkon tehtaan varjoonVieno Haara urakoi useita asuntokohteita, joista yksi on kuvassa näkyvä vanhusten rivitalo.
Kunnan toiseksi suurimpaan taajamaan Koskenkorvalle Alkon tehtaan varjoonVieno Haara urakoi useita asuntokohteita, joista yksi on kuvassa näkyvä vanhusten rivitalo.

Rakennusmiehen uraan Vieno Haara sai aloituspotkun vanhimmalta veljeltään. Hän antoi Vienolle vanhan työkalupakin ja joitakin työkaluja. Rakennustyöura aukeni mittamiehen kaverina ja eteni mittamieheksi. Sisulla ja tarmolla nuori mies selvisi vaativasta tehtävästään

Koskenkorvan viinatehtaan laajennustyömaalla  Haara toimi myös pääluottamusmiehenä ja hänen suksensa menivät ristiin työmaan pomojen kanssa. Haaran palkkaa alennettiin ja asia käsiteltiin työtuomioistuimessa. Haara sai palkkansa ja joutui pysyvästi työnantajan mustalle listalle.

Kun töitä ei ollut, Haara perusti oman yrityksensä 1974 ja urakoita alkoi tulla. Kaikki hyvä loppui aikanaan Haaran molemmat yritykset ajautuivat konkurssiin 2002.

– Suunnittelemme, että pistämme toisen yrityksen nurin ja jatkamme rakennustoimintaa toisella yrityksellä. Pankinjohtaja oli hyvä ystäväni ja hän pyysi minua laittamaan tyhjään paperiin nimeni, jonka hän täytti myöhemmin. Sillä nimikirjoituksella menetin kaiken; omaisuuteni ja perheeni, Vieno Haara kertoi.

Uusi asuinpaikka löytyi Simosta. Simosta tie kulki vielä Helsinkiin, missä Vieno perusti vaimonsa kanssa Oy Kiinteistöapu Tihinen-Haaran.

– Totesin vaimolleni, että kolme kertaa minulta on viety työkalut, mutta onneksi ei työhaluja. Olen nöyrästi kiitollinen elämää kohtaan. Se on ollut rikasta, ei välttämättä rahallisesti, mutta se on ollut täyttä elämää, rakennusurakoitsija Vieno Haara sanoo.

Vieno Haara ei ole eläkepäivinään unohtanut rakennushommia. Mies on pienrakentajien käytettävissä, jos joku kaipaa hyviä neuvoja tai valvojaa omalle työmaalleen.