Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Green­pea­ce-ak­ti­vis­ti Sini Saarela va­pau­tui viiden pro­tes­toi­jan kanssa pi­dä­tyk­ses­tä Ruot­sis­sa

Ympäristöaktivistit vastustavat öljy-yhtiö Preemin suunnitelmaa laajentaa jalostamoaan. Lupa riippuu Ruotsin hallituksesta.

Ympäristöaktivisti Sini Saarela kuvattiin Helsingissä vuonna 2014. Nyt hän on Ruotsissa tekemässä näkyväksi öljy-yhtiö Preemin laajennussuunnitelmia.
Ympäristöaktivisti Sini Saarela kuvattiin Helsingissä vuonna 2014. Nyt hän on Ruotsissa tekemässä näkyväksi öljy-yhtiö Preemin laajennussuunnitelmia.
Kuva: Joel Maisalmi

Suomalainen aktivisti Sini Saarela pidätettiin Ruotsissa sunnuntaina. Hän ja viisi muuta pidätettyä pohjoismaista aktivistia vapautuivat maanantai-iltana 31 tunnin pidätyksen jälkeen, vahvisti Greenpeace Suomen tiedottaja Mari Vaara Lännen Medialle.

Heitä epäillään laittomasta tunkeutumisesta. Mahdollisesta syytteestä päätetään myöhemmin.

Greenpeacen mielenilmaus ruotsalaisen öljy-yhtiö Preemin Lysekilin jalostamon edustalla päättyi sunnuntaina, kun Saarela ja muut aktivistit kiipesivät nostureihin ja viranomaiset pidättivät heidät. Lysekil sijaitsee Etelä-Ruotsissa Göteborgin pohjoispuolella.

Protesti alkoi torstaina, kun Greenpeacen alus Rainbow Warrior esti öljytankkeria kiinnittymästä satamaan ja purkamasta lastia.

Lupa kiinni hallituksesta

Ympäristöaktivistit vastustavat Preemin suunnitelmaa laajentaa öljynjalostamoa. Lupa on kiinni Ruotsi hallituksesta, jossa istuvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue.

Ympäristöpuolue vastustaa lupaa. Hallituksen odotetaan päättävän asiasta syksyn aikana.

Greenpeacen Rainbow Warrior -alus esti öljytankkerin liikkeet Ruotsissa viime viikolla. Alus kuvattiin Indonesiassa vuonna 2018.
Greenpeacen Rainbow Warrior -alus esti öljytankkerin liikkeet Ruotsissa viime viikolla. Alus kuvattiin Indonesiassa vuonna 2018.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vakuutti viime vuoden lopussa, että uusi hallitus tehostaa ilmastotoimia ja lupasi, etttä Ruotsi on ensimmäinen valtio, joka ei ole riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

Päästöt yli kaksinkertaiset

Preemistä tulisi laajennuksen jälkeen Ruotsin suurin yksittäinen kasvihuonekaasupäästäjä.

Ruotsin suurin öljy-yhtiö Preem käsittelee 18 miljoonaa kuutiota raakaöljyä vuodessa. Laitos tuottaisi jatkossakin bensiiniä ja dieseliä.

Laajennus on 1,5 miljardin euron hanke. joka yli kaksinkertaisi yhtiön hiilidioksidipäästöt miljoonasta tonnista 2,7 miljoonaan tonniin.

– Tämä olisi ristiriidassa sekä Ruotsin omien päästövähennystavoitteiden että Pariisin ilmastosopimuksen kanssa, Vaara sanoo.

Saarela nousi julkisuuteen vuonna 2013, kun hän oli Venäjällä kaksi kuukautta tutkintavankeudessa vastustettuaan Venäjän arktisen alueen öljynporausaikeita.

– Tieteen viesti on selvä: fossiilisten polttoaineiden käyttö tulee lopettaa mahdollisimman pian. Olemme keskellä ilmastokriisiä, ja aika on loppumassa kesken. Vaadimme, että Löfven valitsee ihmiset ja planeetan, ei öljy-yhtiön lyhytnäköistä voitontavoittelua, nosturiin kiivennyt Saarela sanoi Greenpeacen mukaan.