Grand Hotel Mus­ta­par­ran ja Bou­ti­que Ho­tel­lin vieraat ovat pit­käl­ti lii­ke­mat­kai­li­joi­ta – ul­ko­maa­lais­tu­ris­tien osuus oli jo ennen koronaa vä­häi­nen

Mustaparran Päämajan kokki Markus Lahtinen huolehtii, että lounaspöydässä riittää syötävää.
Mustaparran Päämajan kokki Markus Lahtinen huolehtii, että lounaspöydässä riittää syötävää.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

Reijo Angerian hotelli- ja ravintola-alan liiketoiminta palaa juurilleen Tornioon. Angeria lopetti Ylläksellä sijaitsevan Toweri-ravintolan pidon sekä Sastamalassa sijainneen Ellivuori hotellin ja ravintolan pyörittämisen. Sastamalassa toimintaa jatkaa uusi yrittäjä.

– Nyt haluamme keskittää voimavaramme Tornioon emmekä lähde rönsyilemään ympäri maata, Reijo Angeria sanoo.

Reijo Angerian, kuten myös muiden matkailu- ja ravintola-alan yrittäjien, kevät oli raskasta aikaa. Hallituksen asettamien rajoitusten vuoksi yrityksen kassavirta pysähtyi maaliskuun puolessa välissä kuin seinään.

– Keväällä koin yrittäjäurani synkimmät viikot. Sadasta työntekijästä vain kuusi jäi töihin. Hotellit ja ravintololat palvelivat huhti- ja toukokuun ajan harvalukuisia työmatkustajia. Liikevaihto tippui 95 prosenttia. Viiden prosentin liikevaihto koostui lähinnä laskuista, jotka piti hoitaa. Eri tapahtumiin, jotka jouduttiin peruuttamaan, oli tehty tavaratilauksia. Esimerkiksi Ellivuorelle oli tilattu tomaatteja ja kurkkuja 2 500 euron edestä, koska siellä piti järjestää eri tilaisuuksia. Tuotteet menivät roskiin Angeria harmittelee.

Etukäteen tilatun poronliha mahtui ravintoloiden pakastimiin.

– Lounailla on ollut tarjolla hieman parempaa lihaa kuin tavallisesti, Angeria naurahtaa.

Alan ahdingosta selviämiseen jo kokenut yrittäjä sai vieläkin kokeneemmilta yrittäjiltä neuvoja.

– Maksuajoille piti puhua lisäaikaa, lainoille saada lyhennysvapaata ja shekkilimiitti niin korkealle kuin mahdollista. Näillä neuvoilla pääsee eteenpäin. Tosiasia on kuitenkin se, että yrityksen pitää pystyä omalla toiminnallaan tehdä homma kannattavaksi. Ei kannettu vesi pysy kauaa kaivossa. Jos korona jotain opetti minulle, niin ainakin kulukuria. Se pitää olla hallinnassa.

Angerian yritykset saivat avustuksia Business Finlandin ja Valtionkonttorin kautta.

– Eihän ne avustukset kattaneet kuin pienen osan menetetyistä tuloista. Mielestäni ei kannata puhua avustuksesta vaan vahingonkorvauksesta, kun hallitus pisti ravintolat omalla päätöksellään kiinni. Taisteluhenkeä silti riittää viedä toimintaa eteenpäin.

Tornion ja Haaparannan alueesta tuli yhtäkkiä jaettu kaupunki. Vähän samaan tapaan mitä Berliini oli ennen muurin murtumista. Ruotsalaiset vieraat toivot viikonloppuisin mukanaan liki puolet ravintolan kassavirrasta. Samoista luvuista voidaan puhua ensi lauantain jälkeen, kun matkustusrajoitukset poistunevat Ruotsin osalta. Koronan sairastavuusaste pyörii Ruotsissa juuri rajamailla.

– Matkustusrajoitusten vuoksi olemme menettäneet jo varattuja yöpymisiä. Esimerkiksi örebrolaiset soittivat, että heidän pitää perua varaus, koska eivät pääse rajan yli. Näin tapahtui myös norjalaisvieraille, jotka pyrkivät Tornioon Haaparannan kautta , hotelli- ja ravintolatoiminnan johtaja Johanna Kemppainen kertoo.

Grant Hotel Mustaparran ja Boutique hotellin pelastusrenkaana on ollut ja on jatkossakin liikematkailu. Torniossa turismi on vielä pienimuotoista kun sitä vertaa Rovaniemeen tai pohjoisimpaan Lappiin. Tehtaiden seisokit tuovat työntekijät paikkakunnalla. Metsä Groupin Kemin tehtailla on parasta aikaa huoltokatkos ja se näkyy Tornionkin hotelleissa.

– Etätyöt lisääntyvät, mutta kaikkia töitä ei voi tehdä etänä. Johtajat pystyvät tekemään töitä omassa toimipisteessään etänä, mutta tehtaalla pitää olla henkilökohtaisesti läsnä laittamassa konetta kuntoon.

Reijo Angeria on mietteissään, kun puhe tulee Kemi-Tornion lentoliikenteestä. Lentojen avaaminen Meri-Lappiin on vielä kysymysmerkin alla.

– Täällä syntyy Suomen ulkomaanviennistä noin kahdeksan prosenttia. Onhan se kumma, jos alueelle ei pääse lentämällä. Liikematkailu ja turismi tarvitsevat lähistöllä olevaa lentokenttää. Matkailun kehittäminen tarvitsee toimivaa lentoliikennettä.

Koronapandemiasta löytyy ravintola- ja hotellialalta myös joitain positiivisia vaikutuksia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRalla ja Palvelualojen ammattiliitto PAMilla on yhteinen huoli alan tulevaisuudesta ja niiden näkemykset ovat Angerian mielestä lähestyneet toisiaan.

Myös tavalliset kansalaiset ovat olleet huolissaan ravintolayrittäjän tulevaisuudesta.

– Lounasruokailun kiinni ollessa moneen kotiin haettiin meiltä take away -annoksia. Hakijat halusivat tukea pienyrittäjää. Siitä tuli positiivinen tunne, Johanna Kemppainen muistelee.