Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Gö­te­bor­gin tois­sa­ke­säi­sis­tä au­to­pa­lois­ta tuomio yhdelle – viisi muuta epäil­tyä va­pau­tet­tiin syyt­teis­tä

Göteborgissa paloi noin 70 autoa yhden illan ja yön aikana elokuussa 2018.
Göteborgissa paloi noin 70 autoa yhden illan ja yön aikana elokuussa 2018.
Kuva: ADAM IHSE

Göteborgin käräjäoikeus on antanut maanantaina tuomionsa kesällä 2018 kaupungissa tapahtuneista autopaloista. Se tuomitsi yhden 17-vuotiaan epäillyn törkeästä vahingonteosta 130 tunnin nuorisorangaistukseen.

Tuomitun miehen katsottiin syyllistyneen 53 auton paloon, mistä aiheutui 1,9 miljoonan kruunun (180 000 euron) vahingot. Hän joutuu maksamaan reilut 500 000 kruunua (47 500 euroa) vahingonkorvauksia.

Muut viisi syytettyä vapautettiin autopaloja koskevista syytteistä. Tuomiolauselman mukaan syyttäjän todisteet eivät riittäneet. Niihin kuuluivat muun muassa lateksihanskojen ostamista koskeva chat-keskustelu sekä paikallispoliisin tekemä tunnistus epäilyistä.

Sen sijaan useat muista epäillyistä tuomittiin muun muassa aiemmin sattuneista törkeistä pahoinpitelyistä. Epäillyt olivat iältään 16–21-vuotiaita.

DNA-todisteet ratkaisivat

Länsi-Ruotsissa paloi 80–90 autoa yhden illan ja yön aikana elokuussa 2018. Paloja sattui Lysekilissä, Trollhättanissa, Hjälbossa ja Falkenbergissä, mutta ylivoimaisesti suurin palokeskittymä oli Göteborgin Västra Frölunda.

Tuomio tuli juuri Frölundan torin läheisyydessä sattuneista autopaloista.

Tuomittu tekijä oli tekoaikaan 15-vuotias. Hänet todettiin syylliseksi useisiin rikospaikkoihin ja autoihin jääneet verijäljet. Hän itse sanoi joutuneensa pahoinpitelyn uhriksi, minkä vuoksi hänen nenästään vuosi verta, jota osui useisiin autoihin.

Käräjäoikeus ei uskonut selitystä. Sen mukaan tapahtumista kuvatut videot osoittivat, että naamioitunut tekijä kosketti niitä autoja, joista verijälkiä löytyi.

Myös toisen tekijän verta löytyi autopalojen läheisyydessä olevasta polttopullosta. Käräjäoikeuden mukaan syyttäjä ei kuitenkaan onnistunut todistamaan, että juuri se DNA-jälki liittyi itse autopaloihin, joten tämäkin epäilty vapautettiin.