Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa palaa oma­ko­ti­ta­lon sauna – ­sam­mu­tus­työt käyn­nis­sä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Googlen kartan mukaan Ro­va­nie­men kes­kus­tan nimi on Lai­va­nie­mi – "Tämä on kyllä eri­kois­ta"

Google keksi Rovaniemelle kaupunginosan, jota ei oikeasti ole olemassa. Kaupungingeodeetin mukaan väärät paikkatiedot ovat riski hätätilanteissa, ja ongelmia on muuallakin kuin Googlessa.

Tässä on Googlen mukaan Laivaniemen kaupunginosa. Kaupungin mukaan Rovaniemellä ei ole Laivaniemi-nimistä kaupunginosaa. Karttakuva on kuvakaappaus Googlen palvelusta.
Tässä on Googlen mukaan Laivaniemen kaupunginosa. Kaupungin mukaan Rovaniemellä ei ole Laivaniemi-nimistä kaupunginosaa. Karttakuva on kuvakaappaus Googlen palvelusta.
Kuva: Anssi Jokiranta/Kuvakaappaus Google Mapsista

Karttapalvelu Google Mapsiin on ilmestynyt Rovaniemen keskustan kaupunginosanimeksi Laivaniemi. Paikallisen korviin nimi kuulostaa erikoiselta. Hämmentynyt on myös kaupungin kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi.

– Rovaniemellä ole yhtään Laivaniemi-nimistä kaupunginosaa eikä korttelia, katua tai muutakaan paikkaa. Tämä on kyllä erikoista.

Google-haulla ”Rovaniemi Laivaniemi” löytyy ainakin yksi muu osuma. Se on marraskuussa 2019 julkaistu Telian häiriötiedote alueelle Rovaniemen Laivaniemi. Telian viestinnän mukaan alkuperäinen paikkatieto on tullut yhteistyökumppanilla postinumerolla, minkä jälkeen häiriötiedotteen laatija on etsinyt paikalle nimen. Lähteenä on ilmeisesti ollut juuri Google.

Kaupunkilaisilta tullut useita ilmoituksia kartan virheistä

Rovaniemen vastaavan kaupungingeodeetin Sakari Mannisen mukaan Laivaniemi-nimi on Googlen virhe.

– Palvelussa on todella paljon virheitä, ja tämä on yksi niistä. En osaa sanoa, millä logiikalla Google nimiä karttaansa laittaa, Manninen sanoo.

Jos kaupungin paikkatietoihin tulee muutoksia, esimerkiksi uusi asuinalue tai kadunnimi, siitä tiedotetaan Mannisen mukaan  usealle eri taholle, mutta ei suoraan Googlelle.

– Joka ainoasta osoitepäätöksestä menee tieto muun muassa Maanmittauslaitokselle, Postiin, hätäkeskukseen sekä pelastusviranomaisille. Lista on pitkä, Manninen kertoo.

Hän painottaa, että Googlen karttapalvelu on epäluotettava. Suurpiirteisesti karttapalvelun tiedot ovat oikein, mutta pienemmillä teillä ja ydinkeskustan ulkopuolella virheitä on löytynyt paljonkin.

– Kaikkia paikkoja on mahdotonta selvittää, ellei itse lähde ajelemaan reiteille. Olemme lähettäneet niistä Googleen korjauspyyntöjä, mutta niitä ei ole noteerattu.

Kaupunki on Mannisen mukaan saanut asukkailta vuosien varrella useita ilmoituksia Google Mapsin virheellisistä reiteistä.

– Googlen karttapalvelu on yleisessä tiedossa, ja ihmiset käyttävät sitä paljon. Eihän se vaarallista ole, jos sitä käyttämällä ajautuu harhaan, ellei kyseessä ole hätätilanne.

Googlen Suomen viestinnästä vastaavan Vapamedian Timo Nurmi kertoo, että karttoihin pujahtaa virheitä. Suomessa ei ole henkilöä, joka työskentelisi Mapsin parissa. Tiedot kerätään monista eri lähteistä.

– Sovelluksessa on toiminto, jonka avulla virheellisiä tietoja voi ilmoittaa eteenpäin, niitä sitten korjataan sitä mukaa, Nurmi kirjoittaa sähköpostissa.

Paikkatiedoissa on ongelmia muuallakin

Paikkatiedoissa on Sakari Mannisen mukaan havaittu ongelmia muuallakin. Muutama vuosi sitten hän oli selvittämässä ambulanssin navigointiongelmaa.

– Silloin tarkistin viranomaisten saamat paikkatiedot: Maanmittauslaitoksella tiedot olivat oikein, samoin hätäkeskuksella, mutta ambulanssin oma navigointijärjestelmä ei ollut ajan tasalla. Se on vakava ongelma, Manninen sanoo

Hätäkeskuslaitoksen mukaan paikkatietojen muutokset päivittyvät eri viranomaisille eri tahtiin ja eri järjestelmiin. Katuosoitteiden muutoksissa voi olla jopa kuukauden viive.

Vuonna 2017 Maanmittauslaitos havaitsi hätäkeskuslaitoksen osoitetiedoissa valtakunnallisesti 140 000 ristiriitaa. Niistä puolet johtui kirjoitusvirheistä ja puolet paikkatietovirheistä. Paikkatietojen yhtenäistämistä on selvitetty valtakunnallisesti, mutta työ on kesken.

Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitopäällikkö Panu Karjalainen pitää ambulanssin karttojen päivitystahtia riittävänä. Merkittäviä harhaan ajamisia navigointiongelmien vuoksi hän ei tiedä sattuneen.
Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitopäällikkö Panu Karjalainen pitää ambulanssin karttojen päivitystahtia riittävänä. Merkittäviä harhaan ajamisia navigointiongelmien vuoksi hän ei tiedä sattuneen.
Kuva: Jussi Leinonen
Kerran ambulanssilta puuttui tie
Tiia Haapakangas

Uusi tie Pajakylässä aiheutti muutama vuosi sitten tilanteen, jossa ambulanssin navigaattori ei tunnistanut hätäkeskuksen antamaa osoitetta. Sairaanhoitopiirin ensihoitopäällikön Panu Karjalaisen mukaan viivastys oli minuutteja, ja asiaa selviteltiin kaupungin ja alueen yrittäjien kesken. Hätätilanteessa ambuanssin miehistö tunnisti kohteen onneksi muutoin.

Ensihoidon navigointijärjestelmä perustuu Maanmittauslaitoksen aineistoon, jota päivitetään kerran tai kahdesti vuodessa. Karjalaisen mukaan tahti on riittävä.

– Aika harvoinhan uusia teitä tulee. Ja tietysti meillä on myös paikallistuntemusta.

Kun hätäkeskus välittää tehtävän, ambulanssin navigaattori alkaa automaattisesti opastaa kohteeseen.

– Jos osoite ei ole ennestään tuttu, ensihoitajat varmistavat sijainnin kartasta, Karjalainen sanoo.

Navigointiongelmat ovat Karjalaisen mukaan harvinaisia.

– Merkittäviä harhaan ajamisia navigaattorin vuoksi ei tiedossani ole. Haja-asutusalueella kohde saattaa löytyä parisataa metriä ennen tai jälkeen ohjelman ilmoittamasta kohdasta.

Suurempi ongelma ovat puutteet talojen numeroinnissa ja pihaliittymien merkitsemisessä.