Tähtijuttu: Pa­ja­las­sa laa­jen­ne­taan rau­ta­kai­vos­ta, ja asian­tun­ti­jaa huo­les­tut­ta­vat sen ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set Lapin ra­ja­jo­kiin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

George Floydin sur­mas­ta tuo­mit­tu entinen poliisi haluaa uuden oi­keu­den­käyn­nin – asian­tun­ti­jan mukaan rima on kui­ten­kin kor­keal­la

Valamiehistö totesi huhtikuussa Chauvinin syylliseksi. Häntä voi odottaa jopa 40 vuoden vankeustuomio.

Minneapolis

Yhdysvalloissa George Floydin surmasta tuomittu entinen poliisi on anonut uutta oikeudenkäyntiä. Hänen puolustusasianajajansa Eric Nelson on perustellut vaadetta valamiesten ja syyttäjien toimintaan liittyvillä ongelmilla.

Nelsonin mukaan hänen päämiehensä oikeudenkäynti ei ollut reilu myöskään tapauksen saaman julkisuuden vuoksi. Nelson kuvaili julkisuuden olleen "kokonaisvaltaista ja ennakkoluuloista" ennen oikeudenkäyntiä ja sen aikana.

Mustaihoinen Floyd kuoli pidätystilanteessa Minnesotan Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun poliisi Derek Chauvin painoi Floydia polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Valamiehistö totesi viime kuussa Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa. Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.

Toisen asteen murhasta voi saada jopa 40 vuotta vankeutta. Chauvinilla ei ole aiempaa rikostaustaa, joten hän voi päästä vähemmällä. Hänet on määrä tuomita kesäkuussa.

Valamiehen puolueettomuus kyseenalaistettiin

Yhden Chauvinin oikeudenkäynnin valamiehen puolueettomuus on kyseenalaistettu sen jälkeen, kun julkisuuteen nousi kuva hänestä osallistumassa rasisminvastaiseen mielenosoitukseen.

Ennen oikeudenkäyntiä mahdollisilta valamiehiltä kysyttiin, ovatko he osallistuneet poliisiväkivaltaa vastustaviin mielenilmauksiin Floydin kuoleman jälkeen. Tuolloin mies oli kertonut, ettei ole osallistunut mielenosoituksiin ja voisi toimia valamiehenä puolueettomasti.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Chauvinin puolustusasianajaja voisi käyttää kyseistä kuvaa perusteena tuomiosta valittamiselle. Valamiehistön valitsemisprosessia tunteva asiantuntija Jeffrey Frederick kuitenkin kommentoi uutistoimisto AFP:lle, että rima on korkealla mahdollisen uuden oikeudenkäynnin myöntämisen osalta.

Valamiehestä julkaistua kuvaa ei mainittu erikseen Chauvinin puolustuksen tiistaina jättämässä anomuksessa.