Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Tilaajille

Gee­ni­tie­to tulossa laa­jas­ti ter­vey­den­hoi­toon – osa pe­rin­nöl­li­syys­lää­kä­reis­tä ei usko gee­ni­tes­tien aut­ta­van kan­san­tau­tien eh­käi­sys­sä

Eduskunta käsittelee tänä syksynä lakiesitystä, jonka yksi tavoite on saada geneettinen tieto laajamittaiseen käyttöön terveydenhuollossa. Professori Juha Kere pelkää "geeniuskovaisuuden" johtavan jopa syrjintään. Professori Aarno Palotie luottaa geenitestien mahdollisuuksiin, mutta pitää koordinoivaa viranomaista turhana.

Suomalaisten biopankkien keräämiä näytteitä hyödynnetään geenitutkimuksessa ja lääkekehityksessä. Suomen vanhin biopankki on Auria Turussa.
Suomalaisten biopankkien keräämiä näytteitä hyödynnetään geenitutkimuksessa ja lääkekehityksessä. Suomen vanhin biopankki on Auria Turussa.
Kuva: Turun Sanomat Oy

Jos näet vierekkäin kaksi karttaa, joista toinen kuvaa itäisen ja läntisen Suomen erilaista geeniperimää ja toinen samalla tavalla jakautuvia sairauksia, tuleeko mieleen, että sairaudet johtuvat perimästä?

Karttoja esittelevä perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Juha Kere kysyy, miten vältetään geneettisen syrjinnän riskit, jos geenitiedon käyttö Suomen terveydenhuollossa laajenee.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.