Pääkirjoitus

Futsal nosteessa Meri-Lapissa ja Suomessa

-

Ikävä kyllä, niin nykyisin en tahdo enää innostua urheilutapahtumissa huutamaan, taputtamaan tai muuten hurraamaan. Vanhempi kollega neuvoikin, että toimittajalle riittää kolme vienoa taputusta esimerkiksi maalin jälkeen.

Ei muuten riittänyt, kun FC Kemi ja Tornion Palloveikot kohtasivat futsal-liigassa. ToPV vei aluksi ottelua, mutta kotijoukkue kiri tasoihin ja nousi jatkoajalla voittoon. Ottelu oli parasta futsal-propagandaa mitä lajin puolesta voi tarjota.

Allekirjoittaneelle ei tärkeintä ollut ottelun voittaja vaan tunnelma. Tunnelmaa korosti eritoten katsomopaikka torniolaisten futsal-fanien vieressä. He pitivät meteliä ja antoivat palautetta kotijoukkueen FC Kemin pelaajille ja valmentajille. Huutelu pysyi kutakuinkin hyvän maun rajoissa. Tunnelmaa he toivat otteluun, vaikka joku oli vienyt pelitauolla rumpukapulat parempaan talteen.

Jälleen kerran tuli esille vanha totuus, että vierasjoukkueen kannattajat pitävät kovempaa meteliä kuin kotijoukkueen fanit. Turhat estot jäävät vieraspelireissuilla kotiin.

FC Kemi ja Tornion Palloveikot pelaavat futsalia Suomen huipputasolla. Tätä kirjoittaessa molemmat joukkueet sijoittuvat liigassa neljän parhaan joukkoon. Kannattaa muistaa, että myös FTK:n naiset pelaavat liigaa.

Futsal on noussut Meri-Lapissa talven ykköslajiksi. Tervahalli ja Putaanhalli ovat täynnä yleisöä, kun joukkueet pelaavat Meri-Lapin herruudesta. Käykää ihmiset seuraamassa urheilutapahtumia paikan päällä. Fiilis voi olla aivan eri, mitä saa esimerkiksi television kautta.

Futsalilla menee myös valtakunnallisesti hyvin. Suomi sijoittui MM-karsintalohkossa toiseksi ja jatkaa karsintoja huhtikuussa.

Futsalin isoveljen jalkapallon fanit odottavat kieli pitkällä EM-kisojen alkua. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoi, että EM-kisat tuovat Suomessa lajille paljon kaivattuja euroja.

Euroille on jo paikkansa. Lahden mielestä nyt pitää edelleen panostaa olosuhteisiin ja valmentajien koulutukseen. Lahden tilastoissa vain joka neljäs nuori jalkapalloilija saa ammattimaista valmennusta.

Olosuhteiden mahdollinen parannus koskee erityisesti Meri-Lappia. Junkohalli on alhaalla eikä täysimittaista kenttää löydy talvella koko maakunnasta. Kemin Palloseuran junioripäällikkö Esa Savolainen kertoi Ylen haastattelussa, että Junkohallin romahdus näkyy jo junioripelaajien määrässä.

Nyt olisi Kemiin biotuotetehdasta tuovalla Metsä Fibrellä iskun paikka. Olisi mahtavaa, kun yritys lähtisi taloudellisesti tukemaan esimerkiksi Junkohallia ja miksei myös suunnitteilla olevaa Kulttuuritaloa. Se tekisi hyvää yrityksen imagolle.

Diplomi-insinööri tulisi mieluusti Kemiin töihin, kun hän itse pääsee lyömään golfpalloa lähikentälle ja saa vietyä jälkikasvunsa treenaamaan Junkohalliin. Perjantai-illan ohjelmaan voisi kuulua nauttiminen oman miehen kanssa teatteriesityksestä uudessa, komeassa Kulttuuritalossa.