Kemin kaupunginteatterin säästöt: "Pel­kom­me on, että meidät pus­ke­taan syök­sy­kier­tee­seen"

Perheyritykset: Sa­vu­kos­ke­lai­nen Ko­ne-Vir­ta aloitti pol­ku­pyö­ris­tä ja lo­pet­taa mön­ki­jöi­hin

Pääkirjoitus: Ro­va­nie­mel­lä käyn­nis­sä val­ta­tais­te­lu – kau­pun­gin­hal­li­tus hamuaa ni­mi­tys­val­taa kau­pun­gin­joh­ta­jal­ta

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Fris­bee­gol­fin har­ras­ta­ja­mää­rät ovat kovassa kas­vus­sa – Jätkän Kiekon ak­tii­vit ovat pi­tä­neet rataa heit­to­kun­toi­se­na

Jätkän Kiekon nuoret frisbeegolfin taiturit osallistuvat innolla seuran viikkokilpailuihin.
Jätkän Kiekon nuoret frisbeegolfin taiturit osallistuvat innolla seuran viikkokilpailuihin.
Kuva: Jouni Valikainen

15-vuotias Miko Björkbergin ensimmäinen kierros Jätkän Kiekon järjestämässä seuran viikkokilpailussa on heitetty. Kemin Pajarinrannan yhdeksänrataisella kentällä syntyi par eli kentän ihannetulos.

– Pajarinrannan radat ovat helpohkoja. Ajoksen rataa pidän keskivaikeana. Olen kokeillut useita muitakin lajeja, mutta frisbeegolf tuntuu minulle sopivimmalta, 4–5 kertaa viikossa harjoitteleva Miko kertoi.

Viikkokisan yksi onnistujista oli Roope Ollikainen. Kova tuulikaan ei estänyt Roopea heittämästä heti ensimmäisellä väylällä holaria eli frisbeegolfkiekko kolahti heti ensimmäisellä heitolla ketjuihin ja sitä kautta koriin.

– Tämä oli toinen holarini. Kiekko on osunut monta kertaa ensimmäisellä heitolla rautoihin, mutta ei ole mennyt koriin. Tänään on vaikeat olosuhteet, sillä kova tuuli tarttuu kiekkoon ja vie sitä eri suuntaan mikä on tarkoitus, vuoden ajan frisbeegolfia harrastanut Roope kertoi.

Roope Ollikaisen äidin serkku houkutteli nuorukaisen lajin pariin.

Miko Björkbergin ensimmäinen kierros päättyi Pajarinrannalla pariin eli kentän ihannetulokseen.
Miko Björkbergin ensimmäinen kierros päättyi Pajarinrannalla pariin eli kentän ihannetulokseen.
Kuva: Jouni Valikainen

– Sain häneltä myös kiekkoja ja opastusta lajiin. Jos heitto alkaa kulkea vielä paremmin, niin silloin sitä voisi lähteä isompiin kisoihin mukaan, Roope mietiskeli.

Viikkokisojen yhteydessä kokeneet pelaajat antavat nuoremmille vinkkejä heittämiseen ja kertaavat sääntöjä sekä lajin etikettiä. Oppi on mennyt läpi, kun nuori heittäjä merkkasi toiselle nuorelle yhden heiton lisää, koska tämä oli kiroillut epäonnistuneen heiton jälkeen.

Pajarinrannan kentän käyttäjät kaipasivat radalle opastauluja.

– Muutimme turvallisuussyistä frisbeegolfkorien paikkaa ja vielä tänä syksynä paikalle tulevat uudet opasteet, Kemin yhdyskuntatekniikan kunnossapitomestari Pekka Haapaniemi lupaa.

Suosittu laji

Tuulisessa ja koleassa säässä Jätkän Kiekon viikkokisassa oli noin kolmekymmentä osallistujaa, nuorin kuusivuotias.

– Frisbeegolfin harrastajamäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti korona-ajan myötä. Rajoitukset eivät ole estäneet lajin harrastamista. Tämä on näkynyt Kemissäkin. Ajoksen ja Pajarinrannan kentät ovat aika-ajoin ruuhkaisia, ja frisbeekiekot ovat käyneet kaupoissa vähiin, frisbeegolfseura Jätkän Kiekon puheenjohtaja Janne Rytkönen kertoo.

Parhaimpina kesäpäivinä Ajoksen rataa on kiertänyt yli 300 heittäjää.

Eniten huolta Jätkän Kiekon aktiivit kantavat Ajoksen 18-väyläisen kentän kunnosta.

– Olemme talkoilla pitäneet rataa heittokuntoisena ja saimme siihen kaupungilta avustuksen. Loppuvuodesta odotamme kaupungin päätöstä, miten se lähtee ensi vuonna tukemaan radan kunnostusta, Rytkönen sanoo.

Ilman talkoita rata olisi huonolla hapella.

Roope Ollikainen heitti heti ensimmäisellä reiällä ensimmäisen heiton koriin. Radan ihannetulos on par kolme.
Roope Ollikainen heitti heti ensimmäisellä reiällä ensimmäisen heiton koriin. Radan ihannetulos on par kolme.
Kuva: Jouni Valikainen

– Olemme nostaneet kaadettuja koreja pystyyn, hitsattu käyttökelvottomia koreja kuntoon, kerätty alueelta roskia, katkottu puita ja siivoiltu oksia. Kannattaa muistaa, että kyseessä on Kemin kaupungin ulkoliikuntapaikka, seuran varapuheenjohtaja Janne Laurikainen sanoo.

Korien kaatamiset ovat tapahtuneet ilkivallan johdosta.

– Mielestäni ilkivalta on viime aikoina hieman vähentynyt. Se voi johtua siitäkin, että olemme saaneet seuran jäseniksi uusia nuoria heittäjiä, Laurikainen iloitsee.

Seuran haaveena on saada Ajoksen rata sellaiseen kuntoon, että siellä voi järjestää virallisia PDGA-kisoja.

–Olemme haarukoineet Jätkän Kiekon aktiivien kanssa yhteistyössä, mitä radan kunnostamisen eteen pitää tehdä. Rahallisesti puhumme hieman yli 10 000 euron kunnostusrahasta. Esitän tekniselle johtajalle laskelman ja hän päättää, tuleeko siitä investointiesitys, Haapaniemi kertoo.

Ajoksen ratojen korjauskunnostuskustannus ei äkkiseltään tunnut isolta rahalta. Kovin kallista ei ole lajin harrastaminenkaan.

– Junioreiden ja naisten seuran vuosijäsenmaksu on kymmenen euroa ja muiden kaksikymmentä euroa. Vaikka itselläni on 120 kiekkoa, niin aloittelijalle riittää puolenkymmentä kiekkoa. Niitäkään ei kannata hankkia huoltoasemien hyllyltä vaan kiekot kannattaa ostaa alan erikoisliikkeestä, Janne Laurikainen muistuttaa.

Torniossakin tarvetta uudelle radalle
Jouni Valikainen

Ajoksen radalla käy usein myös torniolaisia heittäjiä, vaikka heillä on oma yhdeksänratainen aloittelijoille sopiva lyhytväyläinen heittopaikka Pohjan stadionin kupeessa sekä Kokkokankaalla 18-väyläinen heittopaikka vaikeassa maastossa.

Torniossa on tehty valtuustoaloite uuden radan perustamisesta Puuluodon urheilukeskuksen yhteyteen. Ilmari Antinjuntti ja Antti Kaarlela perustelevat uuden kisaehdon radan tarvetta Kokkokankaan sopimattomuudella esimerkiksi kisaradaksi. Aloitteen tekijät muistuttavat, että Kokkokangas valittiin pelaajien toimesta Suomen huonoimmaksi kentäksi.