Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Fortum myy Uni­per-omis­tuk­sen­sa puo­lel­la mil­jar­dil­la eurolla – Tup­pu­rai­nen: Päätös oli väis­tä­mä­tön

Fortumin kesällä sopima kahdeksan miljardin rahoitus maksetaan takaisin.

Helsinki
Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle.
Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle.
Kuva: fortum

Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle. Fortum kertoo, että osana sopimusta Fortumin Uniperille myöntämä 4 miljardin euron laina maksetaan takaisin ja Fortumin 4 miljardin euron emoyhtiötakaus vapautuu.

Saksan valtio hankkii kaikki Fortumin Uniper-osakkeet hintaan 1,70 euroa osakkeelta eli yhteensä noin 0,5 miljardilla eurolla. Fortum on maksanut osakkeista vuosien varrella yli seitsemän miljardia euroa.

Osakepääoman korotuksen ja osakekaupan jälkeen Saksan valtio omistaa Uniperista noin 98,5 prosenttia.

Fortumin mukaan järjestely edellyttää vielä viranomaishyväksyntöjä ja Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen. Tällä hetkellä järjestely odotetaan saatavan päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Fortum kertoo, että sopimuksen tultua voimaan se keskittyy yhtiön ydinliiketoimintaan, puhtaaseen energiatuotantoon Pohjoismaissa. Uniperin tiedotteen mukaan sopimukseen sisältyy ehto, jonka mukaan Fortumilla on etuosto-oikeus, jos Uniper aikoo tulevaisuudessa myydä vesi- tai ydinvoimaliiketoimintojaan Ruotsissa.

Järjestelyn ehtojen perusteella Uniperia ei enää yhdistellä Fortum-konserniin kuluvan vuoden kolmannesta neljänneksestä lähtien, millä tulee olemaan positiivinen vaikutus konsernin omaan pääomaan.

Tuppurainen: Päätös oli väistämätön

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kuvaa Fortumin Uniper-sopimusta väistämättömäksi päätökseksi, joka on tehty poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa. Hänen mukaansa ratkaisu mahdollistaa Fortumille sodan aiheuttamien tappioriskien rajauksen.

Tuppurainen kertoo, että valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on käsitellyt asiaa viime viikon keskiviikkona ja sunnuntaina. Ministerivaliokunta on puoltanut sitä, että Suomen valtio Fortumin enemmistöomistajana osaltaan tyytyy esitettyyn ratkaisuun.