Lapin Kansa live: Na­pa-Pe­sik­sen naiset saavat vie­raak­seen Kem­pe­leen Kirin – katso suora lähetys tästä

kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Evers­tin­na tuo fa­sis­min ja per­he­vä­ki­val­lan Sinetän ky­lä­ta­lon näyt­tä­möl­le – "Taus­tal­la on aina rak­kau­det­to­muus", sanoo mo­no­lo­gin esit­tä­vä Virpi Peitso

Raju ja rankka esitys, luonnehtii Virpi Peitso Everstinna-monologia. Ensi-ilta on perjantaina.

Rosa Liksomin Everstinna saa perjantaina ensi-illan näytelmämonologina.

Teatteri Aurore B:n  Everstinna on Tuula Väisäsen monologidramatisointi Rosa Liksomin palkitusta romaanista. Everstinna on yhden yön sisäinen monologi, jossa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan everstiin johtaa hänet natsien sisäpiireihin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa.

Virpi Peitso palaa esiintymislavalle Everstinna-monologin kanssa. ”Esitys on fyysisestikin vaativa, tunti ja kaksikymmentäviisi minuuttia yksin lavalla”, hän sanoo.
Virpi Peitso palaa esiintymislavalle Everstinna-monologin kanssa. ”Esitys on fyysisestikin vaativa, tunti ja kaksikymmentäviisi minuuttia yksin lavalla”, hän sanoo.

Monologin esittää Virpi Peitso. Hänelle esitys tarkoittaa paluuta näyttämölle viidentoista vuoden tauon jälkeen. Nuorena Peitso esiintyi paljonkin, mutta päätyi sittemmin enemmän ohjaajaksi. Lavalle hänet johdatti osallistuminen Tuula Väisäsen ohjaajakurssille.

– Olin jo haudannut näyttelijän osan itsestäni. Sitten Tuula sanoi, että kyllä sinun Virpi pitää päästä lavalle. Se oli minulle ihan itkun paikka, Peitso sanoo.

Aavasaksalla yhdessä Kariniemen kanssa

Monologin värikkään ja tunnevoimaisen päähenkilön esikuvana on alkuperäisteoksessa toiminut ylitorniolainen kirjailija ja kulttuuripersoona Annikki Kariniemi (1913–1984).

Hän on hyvinkin tuttu Peitsolle kirjailijana. Kesät Virpi Peitso pitää siskonsa kanssa kahvila-ravintolaa Ylitornion Aavasaksalla, jossa Kariniemi on läsnä monella tavalla. Aavasaksalla on muun muassa Kariniemi-patsas ja siellä järjestetään muun muassa vuosittaisen Kariniemi-viikon kesäinen hattujuhla.

Peitso kuuluu myös Annikki Kariniemi -seuran hallitukseen.

– Kariniemi ei ole ollut minulle henkilökohtaisesti tuttu, mutta kirjailijana hänet kyllä tunnen.

Vaikka Liksomin alkuperäisteos ammentaa läheisesti Kariniemen henkilökohtaisesta elämästä ja avioliitosta eversti Oiva Willamon kanssa, monologi ei pureudu suoraan heihin, Virpi Peitso kuvailee.

Esityksen kantava teema on sodan ja rajujen yhteiskunnallisten murrosten keskellä kasvaneen tulevan kirjailijan vilpitön usko fasistisen ideologian yksilöä ja yhteiskuntaa vahvistavaan voimaan.

Autoritaariseen johtajavaltaisuuteen uskominen heijastuu myös alistumisena henkisesti ja fyysisesti väkivaltaiseen perhehelvettiin, joka kestää lopulta jopa parikymmentä vuotta.

Taustalla aina rakkaudettomuus

Peitso luonnehtii monologia rajuksi ja rankaksi esitykseksi, joka pureutuu ihmisen pimeään puoleen. Yksi olennainen kysymys kuuluu, miten voisimme kasvaa ulos väkivallan kierteestä.

Tarinassa ei Peitson mukaan ole oikeastaan väliä sillä, onko väkivalta sodassa vai henkilökohtaisessa elämässä.

– Oli se millä tasolla hyvänsä, siinä on taustalla kaikenlainen näkymättömyys ja rakkaudettomuus, hän sanoo.

Paitsi Kariniemi niin näytelmän teema on esiintyjälle läheinen.

– Pitää elää everstinnainen elämä, että voi ymmärtää everstiä ja everstinnaa, Peitso sanoo.

Esitykset järjestetään Sinetän kylätalolla. Ensi-ilta on tämän viikon perjantaina, ja sen jälkeen on vielä kolme esitystä, joista viimeinen lauantaina 7. marraskuuta.

Everstinna, ensi-ilta pe 23.10 klo 19, seuraava esitys su 25.10. klo 17 Sinetän kylätalolla, Parkkikankaantie 12. Liput 15/20 e.