Aluevaalit: Näin seuraat alue­vaa­le­ja Lapin Kansan ver­kos­sa – tu­los­pal­ve­lu alkaa päi­vit­tyä kello 20.00 alkaen

Ohje: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

EU-par­la­men­tin pu­he­mies David Sassoli on kuollut 65-vuo­tiaa­na

Sassoli oli ollut sairaalahoidossa tapaninpäivästä lähtien.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut.
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut.
Kuva: OLIVIER HOSLET / POOL

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut. Asiasta kertoo hänen edustajansa Roberto Cuillo Twitterissä. Italialainen Sassoli oli kuollessaan 65-vuotias.

Cuillon mukaan Sassoli kuoli tiistaina alkuyöstä Italian Avianossa, jossa hän oli hoidossa syöpäsairaala CRO:ssa. Hautajaisten paikka ja aika kerrotaan Cuillon mukaan tulevien tuntien aikana.

Maanantaina kerrottiin, että Sassoli on ollut sairaalahoidossa Italiassa tapaninpäivästä lähtien ja kaikki hänen viralliset työmenonsa oli peruttu tämän vuoksi. Sassolin kerrottiin kärsivän vakavasta komplikaatiosta, joka liittyy immuunijärjestelmän toimintahäiriöön.

Uutistoimisto AFP:n mukaan puhemies joutui sairaalaan myös viime syyskuussa. Tuolloin häntä hoidettiin useita viikkoja keuhkokuumeen vuoksi.

EU-parlamentin täysistunnossa ensi viikolla on määrä pitää puhemiesvaali, sillä viisivuotinen EU-vaalikausi on edennyt puoliväliinsä.

Vaalikauden alussa poliittiset ryhmät sopivat, että puhemiehen tehtävä siirtyisi 2,5 vuoden jälkeen sosiaalidemokraattien ryhmältä keskustaoikeistolaiselle EPP-ryhmälle.

Puhemiehistö valitaan kuitenkin äänestyksellä täysistunnossa. EPP:n ehdokas uudeksi puhemieheksi on maltalainen Roberta Metsola.

"Eurooppa on menettänyt johtajan"

Cuillon tviitin jakanut Metsola kertoi sydämensä särkyneen.

– Eurooppa on menettänyt johtajan, minä olen menettänyt ystävän, demokratia on menettänyt esitaistelijan, Metsola kirjoitti Twitterissä.

– David Sassoli omisti elämänsä tehdäkseen maailmasta paremman, oikeudenmukaisemman paikan, hän jatkoi.

Vuonna 1956 Italian Firenzessä syntynyt Sassoli oli kolme vuosikymmentä kestäneen uran tehnyt toimittaja. Ura alkoi sanomalehdistä, josta hän eteni televisioon ja päätyi kansallisesti tunnetuksi uutisankkuriksi. Europarlamentaarikko hänestä tuli vuonna 2009 ja parlamentin puhemies vuonna 2019.

Siinä missä osa EU-viranomaisista käyttää julkisissa esiintymisissä kielenään englantia tai ranskaa, Sassoli oli ottanut tavakseen puhua italiaksi.

Sassolin edeltäjä oli niin ikään italialainen Antonio Tajani.