kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

EU-mit­taus: Hel­sin­ki ja Uusimaa -alue kiilasi Eu­roo­pan 10 kil­pai­lu­ky­kyi­sim­män alueen jouk­koon – lähes kaikki muutkin ovat pää­kau­pun­ki­seu­tu­ja

Myös Etelä- ja Länsi-Suomi ovat plussalla, sen sijaan Itä- ja Pohjois-Suomessa kilpailukykyindeksi heikkeni.

Keskustakirjasto Oodi on yksi Suomen pääkaupunkiseudun eteenpäinmenon näytönpaikoista.
Keskustakirjasto Oodi on yksi Suomen pääkaupunkiseudun eteenpäinmenon näytönpaikoista.
Kuva: Joel Maisalmi

EU-komission alueellista kilpailukykyä mittaavan RCI-indeksin mukaan Helsinki-Uusimaa -alue on ensimmäistä kertaa EU:n TOP-10:ssä kun alueet listataan kilpailukykynsä perusteella.

Brysselissä tänään maanantaina julkistetussa kilpailukykyvertailussa on 270 aluetta EU:n 27 jäsenmaasta.

Helsinki-Uusimaa pääsi kärkikymmenikköön sen vuoksi, että EU ei ottanut brexitin vuoksi Britannian alueita kilpailukykyvertailuun mukaan. Lontoon alue on ollut aiemmin kärjessä.

Tällä kertaa listan ykkönen oli Tukholman seutu Ruotsista.

– Haluamme olla vetovoimaisin alue Euroopassa, mutta emme voi olla vetovoimaisia ilman kilpailukykyä, sanoo Tukholman maakunnan johtaja Irene Svenonius.

Kaikki muut kärkikymmenikköön päässeet alueet olivat maidensa pääkaupunkiseutuja. Hollannista listalle kuitenkin nousi Amsterdamin sijaan Utrechtin alue.

Manner-Suomessa EU-aluejaossa on neljä aluetta. Helsinki-Uusimaan lisäksi asemaansa kilpailukykymittarilla mitattuna paransivat Etelä- ja Länsi-Suomi. Sen sijaan Itä- ja Pohjois-Suomessa kehitys RCI-indeksin perusteella heikkeni. Viides alue on Ahvenanmaa. Sielläkin RCI-indeksin arvo myös parani.

EU mittaa laajasti alueiden kilpailukykyä

RCI-indeksi (regional competitiveness index) on EU-komission kolmen vuoden välein tekemä, alueiden kilpailukykyä ja kehittyneisyyttä mittaava indeksi.

Marraskuussa eroavan EU-komission aluekomissaari Johannes Hahn sanoi RCI-indeksin olevan pohja, kun jäsenmaat rakentavat seuraavalle ohjelmakaudella omia ohjelmiaan.

Indeksi koostuu kaikkiaan 74 erilaisesta mittarista. Alueiden kilpailukykyä mitataan muun muassa väestön koulutustasoa, terveyttä, työllisyysastetta ja yritysten innovaatiokykyä kuvaavilla mittareilla.

– Vähemmän kehittyneiden alueiden tilannetta painotetaan niille ominaisilla tekijöillä kun taas kehittyneillä alueilla painottuvat koulutuksen ja innovaation mittarit, kertoo Euroopan komission alue- ja kaupunkipolitiikan pääosaston johtaja Marc Lemaitre.

Kärkipään alueet EU:n vanhoissa jäsenmaissa

RCI-indeksin parhaat alueet sijaitsevat EU:n vanhoissa jäsenmaissa, Saksassa, Benelux-maissa ja Pohjoismaissa.

Sen sijaan EU:n itäisten jäsenmaiden samoin kuin talouskriisin runteleman Kreikan alueet ovat kaikkein heikoimpia. Italia on likimain samassa joukossa lukuun ottamatta Pohjois-Italiaa.

Myös Ranskassa kilpailukykyisten ja heikompien alueiden väliset RCI-indeksin erot ovat suuret.