kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ete­lä­man­te­reel­la on loh­jen­nut irti maail­man suurin jää­vuo­ri – jo­ta­kuin­kin Man­hat­ta­nin muo­toi­nen, mutta yli 70 kertaa suu­rem­pi

Pariisi
Esan satellittikuvissa näkyy irronneen lohkareen koko. Viereen on piirretty vertailun vuoksi Atlantilla sijaitseva, Espanjalle kuuluva Mallorcan saari.
Esan satellittikuvissa näkyy irronneen lohkareen koko. Viereen on piirretty vertailun vuoksi Atlantilla sijaitseva, Espanjalle kuuluva Mallorcan saari.
Kuva: EUROPEAN SPACE AGENCY HANDOUT

Etelämantereen jäästä on irronnut jäävuori, joka on tällä hetkellä maailman suurin, kertoo Euroopan avaruusjärjestö (ESA).

Jäävuori on jotakuinkin New Yorkin Manhattanin muotoinen, mutta yli 70 kertaa suurempi. Ronnen jäähyllystä irronnut jäävuori kelluu parhaillaan Weddellinmerellä.

ESA kertoi A-76-jäävuoren irtoamisesta Twitterissä keskiviikkona. Järjestön julkaiseman kuvan mukaan jäävuorella on pinta-alaa 4 320 neliökilometriä.

A-76 on noin 170 kilometriä pitkä ja 25 kilometriä leveä.

Uutiskanava CNN:n mukaan tutkijat eivät tulkitse A-76:n irtoamisen olevan ilmastonmuutoksen ansiota, vaan uskovat kyseessä olevan alueelle luonnolliseen jäävuorten irtoamiseen liittyvä tapahtuma.

Kun tuoreeltaan irronnut jäävuori sulaa, se ei johda CNN:n mukaan merenpinnan nousuun, koska se oli osa kelluvaa jäähyllyä. A-76:n kaltaiset jäävuoret eroavatkin esimerkiksi jäätiköistä irtoavista vuorista, jotka puolestaan lisäävät merenpinnan korkeutta mereen sulaessaan.