PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Esiin­ty­mi­nen on stres­saa­vin ja paras osuus - Me­ri-La­pin bän­di­lei­ril­lä en­nä­tys­mää­rä osal­lis­tu­jia.

Elias Keränen (vas.), Noa Vittaniemi, Jonne Kehusmaa ja Siiri Karplund soittavat Bändileirin loppukonsertissa isoja, legendaarisia rock-kappaleita.
Elias Keränen (vas.), Noa Vittaniemi, Jonne Kehusmaa ja Siiri Karplund soittavat Bändileirin loppukonsertissa isoja, legendaarisia rock-kappaleita.
Kuva: Suvi Pirinen

Kulttuurikeskus on täyttynyt tällä viikolla nuorista muusikonaluista, kun Meri-Lapin Bändileiri järjestetään jo yhdettätoista kertaa Kemissä. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut 35 nuorta, mikä on ennätysmäärä leirin historiassa.

–Leiri on kasvanut paljon sen alkuajoista, ensimmäisenä vuonna osallistujia oli vain seitsemän, kertoo nuoriso-ohjaaja Tuomas Laajoki.

Kemin kaupungin nuorisotyön järjestämä leiri toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa kulttuurikeskuksella. Aikaisemmin paikkana on ollut Toimintakeskus Takitsu Takajärvellä.

–Siellä oli niin vähän tilaa, että jouduimme levittäytymään ympäri kaupunkia. Tämä on ensimmäinen vuosi, kun saadaan olla kaikki saman katon alla. Sijainniltaan tämä on ihanteellinen, sillä tarvitsemme valtavan määrän kalustoa ja soitinarsenaalia, Laajoki kertoo.

Suurin osa soittimista on Kemin kaupungin nuorisotyön Kemi Factorilta, mutta myös muutama yksityinen hyväntekijä on auttanut laitehankinnoissa.

Parasta on yhdessä tekeminen

Leirin alussa nuoret jaetaan kahteen ryhmään sen perusteella, haluavatko he tehdä omia kappaleita vai soittaa covereita. Jos mukana on valmiita bändejä, he tekevät yleensä kappaleita itselleen. Jotkut haluavat myös tehdä kappaleita soolona. Covereita soittavat nuoret jaetaan pienempiin ryhmiin sen mukaan, minkä tyylistä musiikkia kukin haluaa soittaa. Viikon aikana harjoitellut kappaleet esitetään leirin päätöskonsertissa perjantaina.

–Esiintyminen on tässä leirissä se kaikkein stressaavin, mutta paras osuus. On hienoa päästä näyttämään muille, että me oikeasti osataan, kertoo Noa Vittaniemi, 15, joka soittaa sähkökitaraa legendaarisia rock-kappaleita esittävässä ryhmässä.

Samassa ryhmässä soittava 17-vuotias Elias Keränen on mukana leirillä jo kolmatta kertaa.

–On kiva kun täällä aina tutustuu uusiin ihmisiin ja saa uusia kavereita. On myös paljon mukavampi soittaa bändin kanssa kuin yksin. Siinä vuorovaikutuksessa bändin muiden jäsenten kanssa kehittyvät omat taidotkin paremmin.

Samaa mieltä on myös toista kertaa mukana oleva 15-vuotias Siiri Karplund.

–Se on hieno hetki, kun kaikkien soitto yhdistyy, ja se kuulostaa oikeasti hyvältä.

Saana Paavalniemen Umpimähkä-bändi sai alkunsa Meri-Lapin Bändileirillä kaksi vuotta sitten. Tänä vuonna bändi kehittelee leirillä uusia kappaleita settilistalleen.
Saana Paavalniemen Umpimähkä-bändi sai alkunsa Meri-Lapin Bändileirillä kaksi vuotta sitten. Tänä vuonna bändi kehittelee leirillä uusia kappaleita settilistalleen.
Kuva: Suvi Pirinen

Ei valmiita muotteja

Bändileiri on tarkoitettu 13-23 -vuotiaille nuorille, ja osallistujilla on yleensä jo paljon musiikkitaustaa. Nuoremmille, vasta soittamista aloitteleville 3.-6. -luokkalaisille, Kemin kaupungin nuorisotyö järjestää vuosittain Bändikylpy -leirin. Monet Bändileirin osallistujista ovat saaneet sieltä alkusysäyksen harrastukseensa, kuten 14-vuotias Jonne Kehusmaa, joka osallistui Bändileirille nyt ensimmäistä kertaa.

–Bändikylpy on vähän niin kuin eskari, missä opetellaan aakkoset. Täällä tullaan sitten kouluun, missä päästään tekemään asioita jo kunnollisesti, Kehusmaa vertaa.

Ryhmää vetävä Jeremia Kangas kertoo, että bändileirin lähtökohta on, että jokainen saa olla oma itsensä ja toteuttaa sellaista musiikkia kuin haluaa. Ketään ei haluta laittaa valmiiseen muottiin.

–Ajattelen, että sellainen vanhoillinen lahjakkuuden määritelmä on toissijainen. Taide on kuitenkin subjektiivinen kokemus. Jokainen varmasti pystyy löytämään oman uomansa, kun kannustetaan tarpeeksi sillä omalla tiellä.

Bändileirin loppukonsertti järjestetään Meri-Puiston laululavalla perjantaina kello 16.