Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ero­lap­sen hel­pom­pi puhua las­ten­val­vo­jal­le

Lapsenhuoltolaissa vanhempia velvoitetaan huomioimaan lapsen mielipide ja näkemykset sekä keskustelemaan lapsen kanssa hänen elämäänsä koskevista ratkaisuista.

Ensi- ja turvakotien liiton kyselyssä eronneet vanhemmat pitävät myönteisenä, että lapsella on mahdollisuus vaikuttaa elämäänsä liittyviin asioihin. Vanhempien mukaan lapsen mielipide on tärkeä ja se täytyy selvittää erotilanteissa, sillä lapsi itse tietää, mitä tuntee ja kokee. Vastaajista valtaosa (70 %) piti hyvänä sitä, että lastenvalvoja keskustelisi aina lapsen kanssa silloin, kun ratkaistaan lapsen asumiseen, huoltajuuteen ja tapaamisiin liittyviä asioita.

Vanhemmat kertovat, etteivät kykene itse selvittämään lapsen aitoa mielipidettä. Vanhempien mielestä lapsen on helpompi puhua perheen tilanteesta ulkopuolisen kanssa varsinkin, jos lapsi pelkää pahoittavansa vanhemman mielen tai jos hänen toiveensa on ristiriidassa vanhemman omien toiveiden kanssa.

Onkin huolestuttavaa, jos lapsen mielipiteen selvittäminen jää yksin vanhempien harteille etenkin, jos ero tuottaa vanhempien välille ristiriitoja ja epäsopua.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.