kolumni: Mud­dus­jär­ven pa­lis­kun­nan met­säs­tys­kiel­to on tais­te­lu­huu­to

Influenssa: Ro­va­nie­mi aloit­taa inf­luens­sa­ro­ko­tuk­set mar­ras­kuus­sa – aikaa ei voi vielä varata

Tilaajille

Epä­sään­nöl­li­set kuu­kau­ti­set, kovat kivut, ve­ren­so­ke­rin heit­te­lyä – Lii­sa-Mai­ja Al-Maee­ni kärsi oi­reis­ta tei­ni-iäs­tä asti, mutta syy selvisi vasta ne­li­kymp­pi­se­nä

Vuonna 2018 Liisa-Maija Al-Maeeni joutui hätäleikkaukseen munasarjan kiertymä -diagnoosilla ja heräsi nukutuksesta tunteja myöhemmin ilman vasenta munasarjaa ja munanjohtimia, suoliston pinta endometrioosista puhdistettuna. Sairaus oli oireillut jo vuosien ajan mutta jäänyt munasarjojen rakkulaoireyhtymän varjoon.

– Suhtaudun elämään positiivisesti, enkä jää vatvomaan asioita. Tiedän, että diagnoosini eivät määritä minua, Liisa-Maija Al-Maeeni sanoo.
– Suhtaudun elämään positiivisesti, enkä jää vatvomaan asioita. Tiedän, että diagnoosini eivät määritä minua, Liisa-Maija Al-Maeeni sanoo.

Lähihoitaja Liisa-Maija Al-Maeeni, 40, ei muista aikuiselämästään yhtäkään täysin oireetonta päivää. Riesana on aina ollut kaksi gynekologista vaivaa: vuonna 2010 todettu munasarjojen rakkulaoireyhtymä (pcos) ja vuonna 2018 diagnosoitu endometrioosi.

– Vaivat löydettiin aika myöhäisessä vaiheessa, mutta todennäköisesti ne ovat kulkeneet mukanani nuoresta asti ja ainakin osittain käsi kädessä, kolmen pojan äiti arvelee.