pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ensi vuonna kaikki Suo­mes­sa asuvat koirat täytyy re­kis­te­röi­dä ja mik­ro­si­rut­taa – nyt mik­ro­si­ru puuttuu joka nel­jän­nel­tä koi­ral­ta

Ruokaviraston mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa. Rekisteröintimaksu Ruokavirastoon on 10–19 euroa.

Koirien rekisteröintipakko tulee voimaan ensi vuonna. Kuvassa Oulun poliisilaitoksen poliisikoirapentu Kelmi.
Koirien rekisteröintipakko tulee voimaan ensi vuonna. Kuvassa Oulun poliisilaitoksen poliisikoirapentu Kelmi.
Kuva: Vesa Joensuu

Koirien rekisteröinnille on esitetty kymmenen euron maksua ensi vuoden alussa voimaan astuvaan koirarekisteriin. Asiasta kertoi STT:lle perjantaina erityisasiantuntija Anssi Welling maa- ja metsätalousministeriöstä.

Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin on määrä jatkossa kirjata kaikkien Suomessa vakituisesti oleskelevien koirien tunniste- ja haltijatiedot. Vastaavaa pakollista koirien viranomaisrekisteriä ei ole Suomessa aikaisemmin ollut.

Esitetty kymmenen euron maksu koskee erikseen jokaista rekisteröitävää koiraa ja niiden sähköistä rekisteröintiä. Jos rekisteröinnin tekee paperilomakkeella, esitetty maksu on Wellingin mukaan 19 euroa koiralta.

Koirien rekisteröintihinnat perustuvat ministeriön valmistelemaan Ruokaviraston maksuasetukseen. Asetus on tarkoitus hyväksyä vielä tämän vuoden puolella.

Suomen koirarekisteriin esitetyt hinnat ovat kalliimpia kuin esimerkiksi Ruotsissa. Siellä koirien rekisteröinti vastaavaan rekisteriin maksaa sähköisesti 40 kruunua eli tämän hetken valuuttakurssilla alle neljä euroa.

Pentutehtailu kuriin

Rekisteröinnin lisäksi koirien mikrosirutus tulee vuodenvaihteessa pakolliseksi. Ajatus on, että mikrosirujen avulla koirat voidaan tarvittaessa yksilöidä ja tunnistaa koirarekisterin tietojen perusteella.

Tarkoituksena on muun muassa ehkäistä pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia.

Ruokaviraston mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa. Mikrosirut puuttuvat noin joka neljänneltä koiralta, virasto arvioi perjantaina tiedotteessaan.

Koirien rekisteröintiä ja sirutusta valvovat kuntien eläinlääkärit ja aluehallintovirastojen läänineläinlääkärit. Myös ely-keskusten tarkastajilla ja Tullilla on valvontaoikeus silloin, kun koiria siirretään Suomen rajojen yli.

Ruokaviraston ylitarkastajan Terhi Jääskeläisen mukaan viranomaiset luottavat asiassa lähtökohtaisesti koiranomistajien ohjeistamiseen ja neuvontaan.

Vuoden alussa voimaan astunut laki eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä mahdollistaa kuitenkin myös sanktioiden määräämisen omistajille, jotka eivät rekisteröi koiriaan.

Varsinainen kiire koirien rekisteröimisellä ei vielä ole, sillä rekisteröinnille on varattu aikaa ensi vuoden loppuun asti.

Poikkeuksena ovat koirat, jotka syntyvät vuodenvaihteen jälkeen. Ne pitää ilmoittaa rekisteriin ennen luovuttamista uudelle haltijalle tai viimeistään kolmen kuukauden ikäisinä.

Hyötyä tutkimukselle ja omistajille

Asetuksen mukaan koiranomistajien on itse huolehdittava koiriensa sirutuksesta.

Eläinlääkäriyhtiö Evidensiasta kerrotaan, että sirutus maksaa yhtiön klinikoilla tällä haavaa 70–80 euroa. Pelkkä sirutus on yksittäisenä toimenpiteenä kuitenkin harvinainen.

– Meillä siru annetaan usein muun toimenpiteen yhteydessä, eläinlääketieteellinen johtaja Sanna Silvonmäki Evidensiasta kertoo.

Hänen mukaan alalla suhtaudutaan rekisteriin myönteisesti. Rekisteri voi parantaa eläinlääketieteellisen tutkimuksen laatua Suomessa.

– Jatkossa tiedämme tarkemmin, minkä kokoinen koirapopulaatiomme on.

Silvonmäen mukaan tavallisen koiranomistajan näkökulmasta uudistus voi helpottaa kadonneen lemmikin löytymistä. Hän myös toivoo, että uudistus todella vähentäisi pentutehtailua ja siihen liittyviä riskejä, kuten koirien passien sekä rokotustodistusten väärentämistä.