Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Eng­lan­ti­lais­fa­nien ra­sis­ti­set sol­vauk­set saivat jopa maan pää­mi­nis­te­rin jy­räh­tä­mään: "Kiu­saa­mi­ses­ta vas­tuus­sa olevat hen­ki­löt sai­si­vat hävetä"

Englannin jalkapalloliiton puheenjohtaja prinssi William vaatii asianomaisia vastuuseen teoistaan.

Lontoo/Helsinki
Englannin päävalmentaja Gareth Southgate vaihtoi Jadon Sanchon (vas.) ja Marcus Rashfordin kentälle rangaistuspotkukilpailua silmällä pitäen. Molemmat epäonnistuivat yrityksessään.
Englannin päävalmentaja Gareth Southgate vaihtoi Jadon Sanchon (vas.) ja Marcus Rashfordin kentälle rangaistuspotkukilpailua silmällä pitäen. Molemmat epäonnistuivat yrityksessään.
Kuva: Andy Rain / POOL

Jalkapallon miesten EM-kisojen loppuottelun jälkeisten tapahtumien likapyykin pesu jatkuu Englannissa. Italia voitti EM-kullan 3–2-lukemin rangaistuspotkukilpailussa, jossa Englannin kolme nuorta pelaajaa epäonnistuivat ratkaisevasti omissa yrityksissään.

Pelin päätyttyä tummaihoisten Bukayo Sakan (19 vuotta), Jadon Sanchon (21) ja Marcus Rashfordin (23) sosiaalisen median kanaviin tulvi fanien tunnekuohussa rasistisia solvauksia. Tapahtuneen seurauksena Englannin jalkapalloliitto julkaisi tiedotteen, jossa se kuvaili fanien käytöstä kauhistuttavaksi ja inhottavaksi.

– Meitä iljettää, että pelaajat, jotka ovat antaneet kaikkensa tälle paidalle tänä kesänä, ovat joutuneet syrjinnän kohteeksi, Englannin jalkapalloliitto tviittasi.

Kannattajien käytös tuomittiin myös Englannin jalkapalloliiton erillisessä lausunnossa.

– Englannin jalkapalloliitto tuomitsee voimakkaasti kaikenlaisen syrjinnän ja on järkyttynyt verkkorasismista, jota on sosiaalisessa mediassa kohdistettu joitakin pelaajiamme kohtaan. Emme voi tehdä selvemmäksi, että kukaan tällaisen inhottavan käytöksen takana ei ole tervetullut seuraamaan joukkuetta, tiedotteessa sanottiin.

Lontoon poliisi sanoi aloittaneensa tutkinnan rasistisesta käytöksestä verkossa. Englannin joukkue polvistui ennen sunnuntain EM-loppuottelua osoittaakseen tukensa rasisminvastaisuudelle.

Pääministeri otti kantaa

Finaalin jälkeisiin tapahtumiin otti kantaa myös Britannian pääministeri Boris Johnson, joka teki hyvin selväksi oman näkemyksensä asiasta.

– Tämä Englannin joukkue ansaitsee tulla kohdelluksi sankareina, eivät rasistisen loukkauksen kohteina. Tästä kiusaamisesta vastuussa olevat henkilöt saisivat hävetä, Johnson tviittasi.

Englannin kannattajia loppuottelussa.
Englannin kannattajia loppuottelussa.
Kuva: Laurence Griffiths / POOL

Englannin jalkapalloliiton puheenjohtaja prinssi William oli niin ikään seuraamassa loppuottelua paikan päällä ja myös hän otti pelin jälkeen tapahtuneeseen kantaa Twitter-tilillään.

– Olen surullinen siitä rasismista, joka kohdistui Englannin pelaajiin finaalin jälkeen. Tapahtunutta on täysin mahdotonta hyväksyä. Pelaajien ei tulisi koskaan joutua näin kauhistuttavan hyökkäyksen kohteeksi. Asianomaiset on saatava vastuuseen tapahtuneesta.

Poliisi aloitti tutkintansa

Rasistiset hyökkäykset eivät rajoittuneet pelkästään sosiaalisessa mediassa esiintyneisiin solvauksiin. Manchesterin esikaupunkialueella Withingtonissa sijaitseva Marcus Rashfordin kunniaksi maalattu muraali, eli seinämaalaus töhrittiin vain hetki sen jälkeen, kun rangaistuspotkukilpailu ratkesi Italian hyväksi. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

– Tämä on häpeällistä käyttäytymistä, jota ei suvaita missään nimessä, kommentoi poliisitarkastaja Paul Savill Suur-Manchesterin poliisista The Guardianille.

– Suhtaudumme tällaisiin rikoksiin erittäin vakavasti ja olemme jo aloittaneet tutkimukset tapaukseen liittyen. Jos joltain löytyy sellaista tietoa, joka voisi auttaa meitä tunnistamaan rikoksen tekijän, niin älkää epäröikö ottaa yhteyttä poliisiin, Savill totesi.