Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Eng­lan­ti murs­ka­si Norjan his­to­rial­li­sel­la kah­dek­san maalin voi­tol­laan EM-jal­ka­pal­los­sa – Itä­val­ta avasi voit­to­ti­lin­sä

Englannin Beth Mead venyi hattutemppuun.

Southampton
Beth Mead johti Norjan löylytystä kolmella maalillaan.
Beth Mead johti Norjan löylytystä kolmella maalillaan.
Kuva: VINCENT MIGNOTT

Jalkapallon naisten EM-lopputurnauksessa Englanti kirjasi nimiinsä maalien määrässä EM-historian suurimman voiton, kun se murskasi Norjan 8–0 maanantai-illan myöhäisottelussa. Esimerkiksi uutistoimisto AFP:n mukaan yksikään joukkue niin miesten kuin naisten EM-kisoissa ei aiemmin ole tehnyt ottelun aikana kahdeksaa maalia.

Englannin Beth Mead venyi hattutemppuun, kun hän viimeisteli ensimmäisen puoliajan kuudesta Englannin maalista kaksi ja upotti pallon verkkoon vielä ottelun 81. minuutilla.

Brightonissa pelatun A-lohkon kärkiottelun avausmaalin teki Georgia Stanway rangaistuspotkusta ottelun 12. minuutilla. Maaleissa onnistuivat lisäksi Lauren Hemp, kahdesti osunut Ellen White ja Alessia Russo.

Englannin voitto takaa joukkueelle A-lohkon kärkipaikan, kun sillä on vielä yksi ottelu pelattavanaan. Englanti kohtaa A-lohkon viimeiseksi jäävän Pohjois-Irlannin Southamptonissa perjantaina. Norjan puolestaan on perjantaina voitettava Itävalta edetäkseen jatkoon.

Itävalta 2-0-voittoon Pohjois-Irlannista

Itävalta kellisti helposti Pohjois-Irlannin ja otti kisojen avausvoittonsa. Southamptonin St. Maryn stadionilla Itävalta siirtyi johtoon jo ensimmäisen jakson 19. minuutilla, kun Katharina Schiechtl ohjasi pallon Pohjois-Irlannin maalivahdin Jacqueline Burnsin selän taakse.

Illan lopullinen niitti nähtiin ottelun 88. peliminuutilla, kun Itävallan Katharina Naschenweng harhautti vastustajan ja upotti pallon verkkoon.

Kumpikaan joukkue ei valtaisasti loistanut, vaikka itävaltalaiset A-lohkon ottelun voittivat. Molemmilta joukkueilta puuttui yksi avainpelaaja. Itävaltalaisten Arsenal-puolustaja Laura Wienroither oli sivussa koronatartunnan takia, ja Pohjois-Irlannilta puuttui Aston Villassa pelaava hyökkääjä Simone Magill jalkavamman takia. Avausmaalin tehnyt Schiechtl pelasi Pohjois-Irlantia vastaan Wienroitherin roolissa.