Pääkirjoitus: Suden kan­nan­hoi­dol­li­nen jahti on aloi­tet­ta­va Suo­mes­sa mah­dol­li­sim­man pian

Viikon kuva: Ruuhkaa Jää­me­ren­tiel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

"En näe, että meidän pitäisi pelätä" - Huuh­ka­jien pe­laa­jat tie­toi­sia Bos­nia-Hert­se­go­vi­nan ti­lan­tees­ta

Rooma/Helsinki
Joona Toivio ei pelkää ennakkoon tilannetta Bosnia-Hertsegovinassa.
Joona Toivio ei pelkää ennakkoon tilannetta Bosnia-Hertsegovinassa.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kokoontui maanantaina Roomaan, jossa hiotaan torstaihin asti kuvioita MM-karsinnan lohkovaiheen viimeiseen rutistukseen eli peleihin Bosnia-Hertsegovinaa ja Ranskaa vastaan. Bosnia-kohtaaminen on vielä voimissaan olevan MM-unelman kannalta todella tärkeä, mutta ottelun ylle on kasaantunut huolta Bosnia-Hertsegovinan vakavan poliittisen kriisin myötä.

Peli on tarkoitus pelata Zenicassa lauantaina. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi sunnuntaina Ylelle, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa seuraa Bosnia-Hertsegovinan tilannetta ja "siirtää ottelun puolueettomalle kentälle, jos joukkueiden turvallisuus on uhattuna".

Huuhkajien kokenut toppari Joona Toivio kertoo lukeneensa tilanteesta ja maajoukkuepelaajia on informoitu asiasta. Maajoukkueen mukana päälle 60 vierasottelua urallaan kiertänyt, ensi kaudeksi Ruotsin liigan Häckenistä kotimaan hallitsijan HJK:n riveihin vaihtava Toivio toteaa, ettei porukkaa pelota.

– En näe, että meidän pitäisi pelätä. Luotan, että päättävät elimet tekevät oikeat ratkaisut meidän kannalta, Toivio kertoi etätiedotustilaisuudessa Roomasta.

Maajoukkueen tiedotuspäällikkö Timo Walden kertoi, että tilannetta seurataan ja "nyt mennään suunnitelmien mukaan".

– Mutta jos muutoksia tulee, niin Uefa reagoi. Ei heidän intresseissään ole laittaa pelaajia sinne, missä on riskiä, Walden kertoi.

Uusi mahdollisuus

Riskiä MM-haaveiden suhteen ainakin on olemassa. Bosnia kamppailee Suomen ja Ukrainan kanssa lohkon kakkossijasta ja sitä kautta paikasta MM-jatkokarsintaan. Edellinen vierailu Zenicassa kertoi, että haastetta piisaa: Bosnia musersi Suomen kaksi vuotta sitten EM-karsinnassa 4–1.

– Kyllähän sen hyvin muistaa ja sen, kuinka vaikeaa oli. Mutta aika paljon siitä on jo aikaa kulunut, ja tämä on oma pelinsä. Ja uusi mahdollisuus, Toivio sanoi.

Kokenut puolustaja kaipaa ehkä jollain lailla itsekin "uutta mahdollisuutta", sillä Toivio on tämän syksyn neljästä karsintapelistä pelannut vain yhden.

– Totta kai pelaaja haluaa pelata jokaisen pelin, tietty on pettymys kun ei ole ollut avauksessa. Mutta Rive (päävalmentaja Markku Kanerva) päättää, ja meillä kaikilla on luotto häneen ja kunnioitamme hänen päätöksiään.