Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

"En he­rän­nyt turhaan kah­del­ta yöllä"

Suomen NBA-tähti Lauri Markkanen sai tiedon valinnasta liigan kehittyneimmäksi pelaajaksi Santahaminan varuskunnassa: "On tämä ihan uskomatonta."

Santahaminan alokas Lauri Markkanen vastaisi yöllä kysymyksiin tuoreimmasta tittelistään NBA-liigassa.
Santahaminan alokas Lauri Markkanen vastaisi yöllä kysymyksiin tuoreimmasta tittelistään NBA-liigassa.
Kuva: KIMMO BRANDT

Koripallon NBA:ssa pelaavan Utah Jazzin suomalaistähti Lauri Markkanen valittiin tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa NBA-kauden 2022–23 kehittyneimmäksi pelaajaksi.

– Hieno fiilis ja pitää olla kiitollinen kaikille, ketkä ovat tehneet tämän mahdolliseksi. Kiitokset kuuluu perheelle ja tukijoukoille ja tietysti kaikille joukkueen pelaajille ja valmentajille, 25-vuotias Markkanen kiitteli Suomen koripalloliiton tiedotteessa.

Markkanen suorittaa parhaillaan varusmiespalvelustaan Santahaminassa Helsingissä. Hän aloitti palveluksensa viime viikon maanantaina. Arki on alkanut rullata mukavasti.

– Ihan kivaa on ollut tähän asti. Tosi erilaista. Päivät on mennyt tosi nopeasti. Lähinnä ollaan vasta totuttelemassa intin tapoihin ja perusasioihin, mutta vähän kerrallaan, hän kertoi.

Markkanen antoi aamuyöllä etäyhteydellä kommentteja tuoreeltaan TNT-kanavalle, jonka lähetyksessä palkinnon voittaja julkistettiin.

– Tuntuu mahtavalta. En herännyt kahdelta yöllä turhaan, Markkanen veisteli.

Suomalaisen asepalvelus on herättänyt kiinnostusta Yhdysvalloissa, jossa käsitys armeijasta poikkeaa kotimaisesta varusmiespalveluksesta. Entinen koripallotähti ja nykyinen kommentaattori Charles Barkley hehkutti lähetyksessä Markkasen asepalvelusta.

– Minulla on paljon rakkautta ja kunnioitusta sinua kohtaan. Yksi asia, joka Yhdysvalloissa pitäisi tehdä paremmin, on veteraaneista huolta pitäminen. Maamme on surkea siinä. Ihailen todella paljon kaikkia, jotka palvelevat armeijassa. Haluan kiittää sinua, Barkley herkisteli.

Koripallolegenda Shaquille O’Neal uteli suomalaiselta, onko Markkasta haastettu armeijassa koripallo-otteluihin.

– Päivän palveluksen jälkeen kaverit ovat halunneet haastaa minut yksi vastaan yksi -koriksessa. Kantahenkilökunnan jäsenet eivät ole vielä pyytäneet pelaamaan, Markkanen kertoi.

Markkanen myönsi, että päivät ovat pitkiä.

– Heräämme aikaisin ja jatkamme 10–12 tuntia putkeen. Mutta on ollut hauskaa. Täällä tutustuu uusiin ihmisiin ja saa kavereita, kun asioista pitää selvitä yhdessä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Milwaukee Bucksin kreikkalaistähti Giannis Antetokounmpo oli edellinen eurooppalainen, joka voitti kehittyneimmän pelaajan palkinnon. Hän sai kunnian 2017. Markkanen on ensimmäinen Utahin pelaaja, joka on saanut kyseisen palkinnon.

Markkanen varattiin NBA:han 2017, ja hän aloitti uransa Chicago Bullsissa samana vuonna. Vaihtelevasti sujuneiden kausien jälkeen suomalainen siirtyi Cleveland Cavaliersiin 2021, mutta aika siellä jäi yhteen kauteen.

Markkanen päätyi Utah Jazziin viime vuonna ja oli yksi joukkueen suurimmista tähdistä, kun rupusakiksi arveltu ryhmä yllätti epäilijät ja viihtyi alkukaudesta jopa länsilohkon kärkisijoilla.

Markkanen vauhditti Utahin peliä keskimäärin 25,6 pisteellä ja 8,6 levypallolla ottelussa. Utah hyytyi lopulta pudotuspeleihin vievien sijojen ulkopuolelle, mutta joukkue pelasi lähtökohtiin nähden hyvän kauden.

Samalla Markkanen palautti uskottavuutensa NBA-pelaajana. Yhtenä kunnianosoituksena hänet valittiin NBA:n tähdistöotteluun.

Lisää kunniaa ropisi nyt, kun Markkanen valittiin kehittyneimmäksi pelaajaksi. Hän jätti valinnan "finaalivaiheessa" taakseen Oklahoma City Thunderin Shai Gilgeous-Alexanderin ja New York Knicksin Jalen Brunsonin.

– Onhan tämä ihan uskomatonta! Tällaisista asioista moni urheilija unelmoi lapsena, mutta kun se tapahtuu oikeasti, niin nöyräksi vetää. Tämä on kuitenkin vasta alkua. Olen koko ajan tiennyt, mitkä kykyni ovat ja mihin pelaajana pystyn. Utahissa kaikki palaset ikään kuin loksahtivat kohdalleen ja sain vapauksia kasvaa pelaajana taas uudelle tasolle, Markkanen tunnelmoi.

Kahden lapsen isän kesä on kiireinen, koska armeijan lisäksi kalenteria täyttävät maajoukkuetapahtumat. Syksyllä on edessä paluu Utahiin.

– Niinhän sitä sanotaan, että nälkä kasvaa syödessä. Meillä on ensiksi älyttömän hieno kesä edessä Susijengin kanssa ja mahdollisuus saavuttaa isoja asioita MM-kisoissa. Sen jälkeen palataan Utahiin ja jatketaan siitä, mihin keväällä jäätiin.