pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Tilaajille

Elsa Mon­tel­lin raa­nuis­sa ja Matti Saanion va­lo­ku­vis­sa Oi­ka­rai­sen kylän his­to­riaa Ro­va­nie­mel­lä

Elsa Montell tunnetaan lappilaisen raanun uudistajana. Valokuvaaja Matti Saanio oli lahjakas lapinkuvaaja. Lapin luonnon innoittamat raanut ja elämänmakuiset valokuvat ovat nyt esillä Väriä ja valoa -näyttelyssä Oikaraisen kyläkoululla Rovaniemellä.

Jäämeri helmeilee tyynenä vasten seinää. Ruska kohoaa kattoa kohti. Yö tunturissa hohkaa hypnoottisena kuin kuu ja Markkinat levittäytyvät pitkin pituuttaan kaikkien villaloimiensa voimin. Lapin maisemien innoittamat raanut edustavat tekstiilitaiteilija Elsa Montellin (1926 – 2019) tyyliä parhaimmillaan.

– Montell oli Lapin raanuperinteen uudistaja ja ilmiömäinen värien käyttäjä. Hän tunsi pohjoisen raanuperinteen, mutta suunnitteli myös voimakkaita, epäsymmetrisiä raanuja, joiden tyyliä ja malleja saatettiin myös jäljitellä raanujen kulta-aikana 1960–1970 -luvuilla, sanoo Lapin yliopistossa muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelman yliopisto-opettajana toimiva Jenni-Liisa Yliniva.