Elo­ku­va-ar­vio: Nauru aseena natseja vastaan

Mielikuvitus-Hitler (Taika Waititi) kauhistuu tavatessaan juutalaistyttö Elsan (Thomasin McKenzie). Jojo (Roman Griffin Davis) joutuu valitsemaan puolensa.
Mielikuvitus-Hitler (Taika Waititi) kauhistuu tavatessaan juutalaistyttö Elsan (Thomasin McKenzie). Jojo (Roman Griffin Davis) joutuu valitsemaan puolensa.
Kuva: Kimberley French

Ohjaaja-näyttelijä Taika Waititilla on taito luoda halvoista aineksista toimivaa komediaa. Vampyyrikliseitä parodioiva What We Do In The Shadows -mokumentti laajeni tv-sarjaksi, ja Thor: Ragnarök oli epäilemättä Marvel Cinematic Universen hauskin elokuva.

Myös Jojo Rabbitin maailma, Saksan kolmas valtakunta, on nähty viihteessä lukemattomat kerrat niin traagisina kuin koomisinakin versioina.

Tällä kertaa näkökulma on kymmenvuotiaan Jojo-pojan (Roman Griffin Davis), jolle natsiaate on kaikki kaikessa ja juutalaiset sarvipäisiä hirviöitä. Suurin sankari ja paras ystävä on tietenkin Adolf Hitler.

Waititin itsensä tulkitsema mielikuvitusystävä-Hitler onkin – aluksi – vallan leppoisa tapaus, joka saapuu tarvittaessa tsemppaamaan kiusattua Jojoa ja punomaan juonia.

Juonet ovatkin tarpeen kun Jojolle paljastuu, että heidän vintillään piilottelee aivan oikea juutalainen. Hämmennys on suuri, kun Elsa (Thomasin McKenzie) osoittautuu aivan erilaiseksi kuin hänelle on opetettu.

Aluksi kumpikin koettaa päihittää toisen, pikkuvanha Jojo arjalaisen ylemmyydellä, aikuisempi Elsa taas fyysisellä ylivoimallaan ja käänteispsykologialla.

Kun kaksikko ystävystyy, vastakkainasettelu hellittää ja yhteinen suunta alkaa löytyä.

Osa sivuhenkilöistä jää pilakuviksi, toiset saavat syvyyttä. Jojon Rosie-äiti (Scarlett Johansson) on kujeileva ja itsevarma mutta huolten painama, eikä Elsan piilo ole hänen ainoa salaisuutensa.

Kapteeni Klenzendorf (Sam Rockwell) vaikuttaa aluksi vain kyyniseltä ja alkoholisoituneelta raakilta, mutta häneltä löytyykin omia ajatuksia, ja omia syitä olla ihannoimatta systeemiä.

"Hätkähdyttävän murheellinen käänne kääntää tarinan suunnan, ja lopulta sota saapuu kotikaupungin kaduille."

Huumoria on paitsi runsaasti, myös monenlaista. Mukaan mahtuu fyysistä slapstickia, puujalkamaisia väärinkäsityksiä ja vitsien venytykselle nauramista. Ja kaikelle on paikkansa.

Alkupuoli on silkkaa farssia, joskin jo siinä pilkahtelevat yllättävän vakavat sattumukset ja mustaakin mustempi huumori. Onnistunut henkilöohjaus ja näyttelijäntyö liittävät vaihtelevat tunnelmat eheäksi kokonaisuudeksi.

Hätkähdyttävän murheellinen käänne kääntää tarinan suunnan, ja lopulta sota saapuu kotikaupungin kaduille. Anteeksipyytelemätön huumori ja toiveikkuus kulkevat silti mukana loppuun asti.

Elokuva

Jojo Rabbit

Käsikirjoitus Christine Leunens ja Taika Waititi.

Ohjaus Taika Waititi.

Yhdysvallat 2019. K 12. 108 minuuttia.

Pääosissa Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Scarlett Johansson, Sam Rockwell.

Kriitikon kouluarvosana 8.