Elo­ku­va-ar­vio: Hauska tappaa vanha tuttu – uusi Ter­mi­na­tor pelaa varman päälle

Konevoimin tehostettu Grace (Mackenzie Davis) saapuu tulevaisuudesta suojelemaan Dania (Natalia Reyes), joka ei ole vielä löytänyt sankaria itsestään.
Konevoimin tehostettu Grace (Mackenzie Davis) saapuu tulevaisuudesta suojelemaan Dania (Natalia Reyes), joka ei ole vielä löytänyt sankaria itsestään.
Kuva: Kerry Brown

Terminator: Dark Fate. Yhdysvallat 2019. K 16. 128 minuuttia. Käsikirjoitus James Cameron, Charles H. Eglee, Josh Friedman, David S. Goyer,  Justin Rhodes. Ohjaus Tim Miller.  Pääosissa Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta.  Kriitikon kouluarvosana 7.

Terminator-saagan uutuus ei herättänyt suuria toiveita. Sarjan taso on kuitenkin ollut klassisen aloituskaksikon jälkeen niin kehno, että Dark Fate tuntui suorastaan mukiinmenevältä.

Dark Fate on pelattu varman päälle kuin Tähtien sodan The Force Awakens: kerrotaan aivan sama tarina kuin ennenkin koristeltuna naisnäkökulmalla ja nostalgisilla vanhoilla naamoilla.

On mukava nähdä pääosissa vahvoja naisia, mutta tulee olo että nytkö te vasta tämän keksitte. Mad Max — Fury Roadista on kohta jo viisi vuotta.

Voimakolmikko on melkein hupaisan korrekti. Robotin vainoama Dani (Natalia Reyes) on latinalaisamerikkalainen ja Sarah Connoriksi rouhean paluun tekevä Linda Hamilton seniori. Sarahin kanssa leijonaemon roolista kisaava Grace (Mackenzie Davis) saa homotutkan hälyttämään.

Gabriel Luna hurmaa psykopaattisen charmikkaana tehotappajana, jonka uutena jippona on omia aikojaan kävelevä luuranko.

Kun ohjaajana on räävittömästä Deadpoolista muistettu Tim Miller, tahattomalta vaikuttavaa komiikkaa alkaakin epäillä tarkkaan suunnitelluksi.

Heti alkuun vedetään matto sarjan mytologian alta lasauttamalla hengiltä aiempien elokuvien messias John Connor. Eikä tietokonepahis Skynetia ole koskaan ollutkaan.

Ihmissyntyinen Grace on buustattu supervoimin, mutta arkinen riesa — katastrofaalisen huono akku — tekee kyborgista sarjan surkeimman sankarin.

Jo sarjan kolmososassa hieman naurunalaiseksi saatettu Arnold Schwarzeneggerin terminaattori tekee nyt uuden ennätyksen: T-800 on muuttunut leppoisaksi sisustusalan ammattilaiseksi ja vaipat vaihtavaksi isukiksi, joka kuitenkin huoletta lemppaa perheensä kun rymistely kutsuu.

Tiimi tuntuu kuitenkin unohtaneen, ettei nykykatsoja välttämättä toivo tietokonetehosteiden näyttävän tietokonetehosteilta.

Deadpoolinkin kuvaaja Ken Seng seuraa melskettä vähän turhan läheltä. Suoraviivaisen takaa-ajon tempossa on silti sen verran vaihtelua, ettei katsoja aivan puudu.

Efektejä toki riittää. Tiimi tuntuu kuitenkin unohtaneen, ettei nykykatsoja välttämättä toivo tietokonetehosteiden näyttävän tietokonetehosteilta.

Dark Faten myötä moni on toivotellut loppua jo koko sarjalle. Tehkööt minun puolestani vain lisää — kaikkihan on mahdollista, kun eepoksen sisäisestä logiikasta ei aikoihin ole ollut tietoakaan.