PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

Virusmuunnos: Suomen toinen omik­ron­tar­tun­ta todettu Var­si­nais-Suo­mes­sa

Joulukalenteri: Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ri vie aikojen taakse

Elmo Lakka on pa­ran­ta­nut myös pe­rus­ta­soaan - Viivi Le­hi­koi­nen aitoi 22-vuo­tiai­den SE-vauh­tia

Espoo
Merkittävin parannuskohde Elmo Lakalla on kahdella viimeisellä aitavälillä.
Merkittävin parannuskohde Elmo Lakalla on kahdella viimeisellä aitavälillä.
Kuva: Soini Teija

Aitajuoksijat Elmo Lakka ja Viivi Lehikoinen pääsivät hyvään vauhtiin yleisurheilun gp-sarjan kilpailussa Espoossa. Lakka juoksi uransa viidenneksi parhaalla ajalla 13,53 kolmanneksi 110 metrin aidoissa, ja Lehikoinen kohensi 400 metrin aitojen voittoajallaan 56,17 Suomen ennätystä 22-vuotiaiden ikäluokassa.

– Taso alkaa vakiintua 13:n ja puolen sekunnin tuntumaan. Siitä tietää, että juoksu kulkee hyvin, kun kaikki osuu taas kohdilleen, Lakka iloitsi Espoon juoksun jälkeen.

Tasaisen kilpailun voitti Norjan Vladimir Vukicevic ajalla 13,49. Britannian David King oli toinen samalla ajalla Lakan kanssa.

– Minulla oli hyvä lähtö ja juoksu tuli puoleenväliin ihan hyvin. Sitten yksi ponnistus lähti liian korkealle. Luultavasti siihen tuli vastaponnistus, Lakka arvioi Espoon kisojen finaalisuoritusta.

Kiivaan kisarupeaman jäljiltä Lakka ei ollut muutenkaan terävimmässä vireessään.

– Oli vähän pehmeä olo ehkä korkean lämpötilan takia. Huomasin ylikuumenemista verryttelyssä, Lakka kertoi.

– Tämä on pikajuoksijan ihannekeli, mutta tätä pitäisi jatkua pari viikkoa, jotta siitä olisi hyötyä.

Lakka jättää lauantaina Genevessä järjestettävän kilpailun juoksematta, koska hän voi aikaistaa harjoitusjaksoaan kesäkuun alun SE-juoksun 13,31 ja olympiarajan alituksen ansiosta.

– Aloitan sen sijaan puolentoista viikon treenipätkän. Väliin tulee sitten Euroopan joukkuemestaruuskilpailut Romanissa ennen kuin treeni taas jatkuu, Lakka kertoi.

Olympiavireensä Lakka aikoo viimeistellä heinäkuussa Tukholman, Oslon tai Monacon Timanttiliigassa.

Lehikoisella uusi yritys

Lehikoinen kohensi Espoossa 22-vuotiaiden SE-aikaa 56,33, jota hän oli sivunnut 2. kesäkuuta Jyväskylän kisoissa. Ennätyskohennus tuli kiivaalla loppuvedolla.

– Alku oli huonompi kuin Jyväskylässä. Juoksu meni aitojen päälle ensimmäisillä aidoilla ehkä myötätuulen takia. Loppu kuitenkin tuli vahvasti ja aikaparannus tuli varmaan siitä, Lehikoinen arvioi Espoon juoksua.

– Loppuaika tietenkin lämmittää.

Lehikoisen kausi jatkuu lauantaina Genevessä. Lento on perjantaina aamulla.

– Tulee aika tiukka setti. Otan painehousut mukaan ja lennon jälkeen on koko päivä aikaa palautua hotellilla, Lehikoinen totesi.

Espoossa Lehikoinen juoksi ylivoimaiseen voittoon. Genevestä hän hakee vauhdikkaampaa vastusta.

– Aidoissa jokainen juoksee alun rytmillään, mutta loppusuoralla olisi hyvä, jos vierellä olisi joku kirittämässä. Toivottavasti sitä on tarjolla Genevessä, Lehikoinen jatkoi.

Oskari Mörö sijoittui miesten 400 metrin aidoissa toiseksi kauden kotimaisella kärkiajalla 50,78. Tulos oli hyvä Paavo Nurmen kisojen selkäkrampin jäljiltä.

Veitsiluodon Kisaveikkojen Erika Utriainen sijoittui naisten 800 metrin B-erässä toiseksi kauden parhaallaan 2.13,03. Utriaisen ennätys on 2.11,90.