Kolumni: Taide on lää­ket­tä moneen pulmaan

Hukkumiset: Joka toisen huk­ku­mi­sen taus­tal­la piilee suo­ma­lai­sil­le tyy­pil­li­nen sairaus

Elä­mys­ten etsijät -pod­cast-sar­ja päät­tyy: Etiäi­set eivät ole mys­tiik­kaa, sanoo fi­lo­so­fi ja va­pa­ka­las­ta­ja Toivo Salonen

Filosofi Toivo Salonen.
Filosofi Toivo Salonen.
Kuva: Tapio Nykänen

Toivo Salonen kulkee Etelä-Lapin ja Koillismaan metsissä ja soilla, yleensä yksin, mukanaan virveli. Milloin sopiva ura tai hanki löytyy, on kulkupelinä pyörä tai sukset.

Salosen ja luonnon suhde on rakentunut monissa vaiheissa. Nuorena hän verkosteli Perämerellä ja opetteli tunnustelemaan meren ja tuulen voimaa. Vanhempana hänestä tuli vapakalastaja, joka keskustelee lintujen kanssa ja rakastaa aavoja suomaisemia.

Filosofi Toivo Salonen on ollut aina, nuorena mielenlaadultaan ja hieman myöhemmin ammatikseen. Nyt hän on Lapin yliopiston filosofian opettajan tehtävästään eläkkeellä, mutta filosofi hän on edelleen.

Viime aikoina Salonen on pohtinut ja kirjoittanut esimerkiksi Perämeren jatulintarhoista sekä etiäisistä, joita filosofi sanoo itsekin kohdanneensa.

Etiäisissä ei ole mitään mystistä, sanoo Salonen, mutta silti niiden olemusta on hyvin vaikea kuvata. Mitä enemmän luotamme tekniikkaamme, sitä kauemmaksi etiäiset meiltä karkaavat, hän arvelee.

Tervetuloa lähiretkeilemään ja puhumaan lintujen ja filosofien kanssa Rovaniemen Pöyliövaaran kupeeseen, Virikkolammen maastoon.

Kuuntele Elämysten etsijät:

Kuuntele kaikki osat: