Kolumni

Elämme jo tulevaisuudessa, mutta elämä ei ole helpottunut, vaikka kotiani siivoaa robotti

Henri Anundi on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti. Hän työskentelee rovaniemeläisessä mainostoimistossa.
Henri Anundi on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti. Hän työskentelee rovaniemeläisessä mainostoimistossa.

1980-luvulla unelmoin videopuhelusta pyöritellessäni numeroita lankapuhelimella. Kuinka uskomatonta olisikaan nähdä kaverin kasvot ruudulla puhelun aikana?

Eilen makasin sohvalla hoitamassa pankkiasioita ihmepuhelimella, kun robotti imuroi lattiaa. Vastaanotin samalla videon siitä, mitä lapseni oli minuutti sitten tehnyt.

Tajusin eläväni tulevaisuudessa.

Kun aikoinaan maksoin ensimmäisiä laskujani, maksuautomaatti pankkikonttorin tuulikaapissa oli edistystä. Skeittilaudat eivät vieläkään leiju, mutta moni tänään arkipäiväinen asia oli eilen täyttä utopiaa.

Kartta on jotain aivan muuta kuin vaikeasti taiteltava pala paperia tai hauska lamppu. Se tehdään avaruudessa ja veden alla. Sukeltelin juuri Australian Isolla valliriutalla, josta hyppäsin Kiinan muurille. Tähän lauseeseen tulin straight outta Compton.

Liikenteessä karttaa lukee tietokone – ja ehkäisee lukemattomia perheriitoja. Autot kulkevat muullakin kuin bensiinillä ja dieselillä. Kamera käräyttää hurjastelijat.

Jokaisella on oma kamera aina mukana. Se on vain yksi osa ihmepuhelinta, joka pilaa ryhtimme. Maailmassa on miljardeja kuvia, joita kukaan ei koskaan katso.

Kun ihmepuhelin kilahtaa taskussa, terveyskeskuksen odotushuoneessa tilatut kengät voi hakea lokerosta.

Rahaa näkee enää harvoin. Se on muoville ladattua arvoa, kuten 1990-luvun innovatiivisella puhelukortilla.

Arvolla saa polkupyörään sähkövaihteet ja satulan, jonka korkeutta voi säätää nappia painamalla. Rovaniemen katukuvassa ja Lapin kairoilla moottorilla varustetut sähköavusteiset pyörät ovat jo yleinen näky.

Veroviranomainen palvelee kyykyttämisen sijaan. Tupakoijat on ajettu koppiin, ja nuuska on uusi joppaus.

Robotti leikkaa nurmikon, metrojunissa ei ole kuljettajia ja saunan saa päälle tekstiviestillä.

Talon voi tulostaa.

Olemme kiireisempiä kuin koskaan. Robotti-imuri vapauttaa kyllä siivoamisesta, mutta sille ajalle täytyy keksiä jotain muuta tuloksellista.


Huima kehitys on tehnyt meistä kaikin puolin huolettomampia ja antanut mielin määrin aikaa tehdä mitä huvittaa. Tai niin sitä olisi kolmekymmentä vuotta sitten olettanut.

Suora leikkaus tähän päivään: olemme kiireisempiä kuin koskaan. Robotti-imuri vapauttaa kyllä siivoamisesta, mutta sille ajalle täytyy keksiä jotain muuta tuloksellista. Ja tiestä menestykseen täytyy tehdä päivittäinen multimediaraportti.

Tehokkuus – nykyajan kiro. Ei riitä, että tekee perkeleesti, vaan täytyy nähdä iso kuva ja tehdä oikeita asioita. Mutta kukaan ei kerro, mitä ne asiat ovat.

Elämän helpottuminen on yllättävän työlästä.

Niin, ja videopuhelu kavereiden kesken on vaivaannuttavaa. Sitäkin hyödynnetään vain töissä.

Relaa välillä, ihmiskunta.