pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

“Elämä on liian lyhyt tyl­sil­le vaat­teil­le” – Lapin ka­tu­ku­vaa ko­ris­ta­va goot­ti­ko­rot ja ret­ro­pai­dat

Vasa kysyi kahdelta omaperäiseltä pukeutujalta heidän tyylinsä taustasta ja kulmakivistä.


Nita Saarenpää ostaa ison osan vaatteistaan käytettynä ja uusia vaatteita vain eurooppalaisilta indie-brändeiltä tai lolitatapahtumista.
Nita Saarenpää ostaa ison osan vaatteistaan käytettynä ja uusia vaatteita vain eurooppalaisilta indie-brändeiltä tai lolitatapahtumista.
Kuva: Albumikuva

Näitä kysyimme: 1. Mistä saat inspiraatiota tyyliisi? 2. Mistä ostat vaatteesi ja kuinka usein teet vaateostoksia? 3. Mitkä ovat tyylisi kulmakiviä? 4. Herättääkö tyylisi ihmisissä reaktioita ja miten itse suhtaudut niihin? 5. Milloin koit löytäneesi oman tyylisi ja mihin suuntaan haluaisit kehittää sitä?  6. Voisiko muoti liittyä tulevaan ammattiisi? 7. Haluatko vaikuttaa tyylilläsi muihin ihmisiin?

Ekologisuus osana pukeutumista

Leevi Sääskilahti, 17, Rovaniemi

1. En varsinaisesti etsi inspiraatiota tai ideoita pukeutumiseen, mutta jos näen hienon vaatekappaleen tai taideteoksen, ne voivat antaa lisäideoita taiteeseen ja pukeutumiseen. Inspiroidun 60- ja 70-luvuista, tyylini on vintage- ja retropainotteista.

Muodin lisäksi Leevi Sääskilahtea kiinnostaa taide ja hän opiskeleekin Lyseonpuiston lukion kuvataidelinjalla.
Muodin lisäksi Leevi Sääskilahtea kiinnostaa taide ja hän opiskeleekin Lyseonpuiston lukion kuvataidelinjalla.
Kuva: Albumikuva

2. Löydän tyylisiäni vaatteita kirpputoreilta ja pyrinkin ostamaan tarvitsemani vaatteet käytettyinä. Tavallisista vaatekaupoista en ole ostanut vaatteita pitkään aikaan, sillä kierrätys ja ekologisuus ovat minulle tärkeitä asioita. Voi mennä useampikin kuukausi, etten osta yhtään vaatetta. Pappani vaatehuoneesta, joka on varsinainen aarreaitta, on löytynyt muutamia tyylisiäni vaatteita.

3. Värit. Rakastan 70-luvun hippityylisiä paitoja, jotka ovat täynnä kuvioita ja värejä. Käytän paljon myös farkkukankaisia vaatteita. Vähän aikaa sitten otin hiuksiini permanentin, ja tuntuu kuin se olisi antanut vielä lisäsäväyksen tyyliini.

4. Pääosin olen saanut positiivisia reaktioita ja kommentteja tyylistäni. En ole saanut negatiivisia kommentteja, mutta toki joillekin pukeutumiseni voi olla liian värikästä ja yliampuvaa.

"Kierrätys ja ekologisuus ovat minulle tärkeitä asioita pukeutumista ajatellen."
Leevi Sääskilahti

5. Koen, että aloin löytää omaa tyyliäni yläasteen lopussa, kun muoti, ja se mitä puen päälleni alkoi kiinnostaa. Tyylini on kehittynyt paljon yläasteajoista tähän päivään. Tulevaisuudesta en tiedä, mutta toivottavasti löydän uusia ulottuvuuksia tyyliini ja itseilmaisuun.

6. Yksi suurista unelmistani on päästä opiskelemaan ja työskentelemään muoti- ja vaatetussuunnittelun parissa Suomessa tai jossakin päin maailmaa.

7. En ole aiemmin ajatellut, että tyylini voisi vaikuttaa muihin ihmisiin, mutta olisihan se hienoa, jos ihmiset saisivat tyylistäni vaikutteita vaikkapa värikkäämpään pukeutumiseen. Kannustan ihmisiä pukeutumaan rohkeasti ja miettimään omaa tyyliä sekä sitä, miten siitä voisi saada vielä enemmän omanlaisensa.

Pukeutumistyyli ei anna lupaa häirinnälle

Nita Saarenpää, 32, Tornio

1. Elokuvista, pukuhistoriasta ja sosiaalisesta mediasta. Etenkin Instagram, muut lolitat ja ystävät ovat tärkeitä inspiraation lähteitä.

Nita Saarenpää toivoo, että aikuisetkin ihmiset muistaisivat käytöstavat nähdessään massasta poikkeavia pukeutujia.
Nita Saarenpää toivoo, että aikuisetkin ihmiset muistaisivat käytöstavat nähdessään massasta poikkeavia pukeutujia.
Kuva: Albumikuva

2. Ompelen viikoittain jotain uutta, joten rahat menevät kangaskauppoihin. Ostan ison osan vaatteista käytettynä ja uusia vaatteita vain eurooppalaisilta indie-brändeiltä tai lolitatapahtumista. Vaatekaappini alkaa olla “täydellinen”, joten ostaminen on vähentynyt radikaalisti. Olemassa olevia asuja voi täydentää pienillä jutuilla, kuten koruilla tai sukkahousuilla.

3. Musta väri on must. Aika usein minulla on päällä gothic lolitaa. Mekot ovat monesti yksivärisiä ja pitsisomisteisia. Niissä voi olla jokin printtikuvio, jonka teemana ovat kirkot, ristit tai muu goottiestetiikka. Paksut kuviolliset sukkahousut, korkokengät, peruukit ja hatut ovat osa tyyliäni.

4. Tyylini herättää ihmisissä yleensä positiivisia reaktioita. Monet kehuvat asujani ja kysyvät, mistä ne on ostettu ja pyytävät yhteiskuvia. Kuvien ottaminen sopii, jos se tehdään häiritsemättä erilaisia tapaamisia ja ymmärretään, että kaikki eivät halua olla kuvissa. Mainitsemisen arvoisia negatiivisia reaktioita ovat törkeä salakuvaaminen ja häirintä. Vaikka joku pukeutuu näyttävästi, se ei tarkoita, että hän on julkista omaisuutta tai koriste-esine.

“Vaikka joku pukeutuu näyttävästi, se ei tarkoita, että hän on julkista omaisuutta tai koriste-esine”
Nita Saarenpää

5. Goottikipinä syttyi ensimmäisen kerran kuudennella luokalla. Lolita-tyylin löysin 2000-luvun alussa, mutta silloin ei ollut nettikauppoja, joista olisi pystynyt tilaamaan vaatteita Suomeen. Vuonna 2012 rakkaus lolitamuotiin syttyi uudestaan, ja silloin tarjontaa oli Suomessa enemmän. Myöhemmin tyylini on saanut aristokraattisia ja “aikuismaisia” sävyjä. Koen, että tällä hetkellä tyylini on täydellinen — olen juuri se eeppinen gothic lolita, joka olen haaveillut olevani.

6. Olen valmistunut vaatetusalan artesaaniksi ja työskentelin vaatekaupassa melkein 10 vuotta. Nykyinen työni ei liity vaatetusalaan juuri mitenkään. Tarkoituksena olisi erikoistua mittatilausompeluun sekä puvustukseen.

7. Toivon, että omalla esimerkilläni voin rohkaista ihmisiä pukeutumaan juuri niin kuin he haluavat välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat. Erikoinen tyyli ei ole monelle vain vaihe, vaan elämäntapa ja keino ilmaista itseään. Monesti kuulee, että “ei tämän ikäinen voi pitää sitä ja tätä” ja olen miettinyt, että miksi ei voisi. Mottoni on aina ollut: “Elämä on liian lyhyt tylsille vaatteille.”

Luonto vaatteiden innoittajana
Julia Laiho, Eveliina Lahtinen

Rovaniemeläinen Miikka Keränen, 28, opiskelee Lapin yliopistossa vaatesuunnittelua toista vuotta.

Keränen haaveili vaatetussuunnittelijan ammatista jo lapsena, mutta päätyi vuosien varrella opiskelemaan muita aloja. Vuonna 2018 hän päätti tarttua unelmaansa ja haki opiskelemaan alaa, tullen yllätyksekseen valituksi.

– Pari vuotta sitten ikäiseni alkoivat hankkia lapsia, asuntolainoja ja muilla tavoin “aikuistua”. Ajattelin, että minä en vielä halua. Eipä sitten 60-vuotiaana tarvitse katua, että en edes yrittänyt.

Inspiraatio suunnitteluun kumpuaa historiasta ja Lapin luonnosta. Lappilaista tyyliä Keränen kuvailee kuulaaksi ja luonnonläheiseksi, mikä näkyy hänen töissään arktisen alueen kukkien ja kylmän ilmaston huomioimisessa. Skandinaavisuus ja selkeälinjaisuus ovat osa lappilaista estetiikkaa, jota ilmennetään sähköisiä suunnitteluohjelmia käyttäen.

– Haen vielä omaa tyyliäni suunnittelijana. Jatkossa haluan tuoda töihini elementtejä elokuvista ja drag queen -maailmasta.

Valmistuttuaan Keränen haluaisi työskennellä joko itsenäisenä suunnittelijana tai vastuullisen vaatetuksen parissa kansainvälisissä tehtävissä. Pikamuodin ja vaatetusalan yhteiskunnallisen vaikutuksen tutkiminen on myös mielenkiintoinen vaihtoehto.