Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­kaon­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Et voi tietää, mil­lai­nen toisen tarina ko­ko­nai­suu­des­saan on

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Elä­ke­läis­ten pal­ve­lu­ta­soa ke­hi­tet­tä­vä

Tornion terveys-, vammais- ja vanhuspalvelut ovat pitkällä aikavälillä toimineet melko hyvin ja kohtuuhintaisina. Kohtuukuntoisia vanhuksia on voitu pitää mahdollisimman pitkään kotona hyvien verkostojen avulla.

Omaishoitajien panos hoitotyössä on korvaamaton, kun vammautuminen ja ikäihmisille tyypilliset sairaudet eivät muutoin mahdollistaisi kotona asumista. Heille maksettava korvaus ei vastaa laitoshoidossa yhteiskunnalle koituvia kustannuksia, joten korvauksen tasoa pitää nostaa. Omaishoitajien tärkeää työtä pitää tarkastella kuormittavuuden tasolla ja maksaa korvausta porrastetusti sen mukaan.

Kotona asuminen on ensisijainen tavoite vanhusten asumismuotona, mutta kameroilla ja teknisillä laitteilla ei voi kokonaan korvata ihmiskontakteja. Silloin kun vanhus itse haluaa ja kokee tarvetta päästä pois kotoa, hänelle pitää järjestää tuettuja asumispalveluja.

Kohtuuttomien matkojen päässä asuvalle yksinäiselle tai masennuksesta kärsivälle vanhukselle palvelutalo ja laitoshoito on kotona asumista parempi vaihtoehto.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.