Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Elä­ke­iät nou­se­vat vuoden alussa – ylin elä­ke­ikä on jat­kos­sa 69 vuotta

Alin eläkeikä on noussut joka vuosi kolme kuukautta vuonna 2017 voimaantulleen eläkeuudistuksen jälkeen, kerrotaan työeläkeyhtiö Elon tiedotteessa.

– Käytännössä eläkeiän nousu tarkoittaa, että vuonna 1958 syntyneet voivat siirtyä eläkkeelle aikaisintaan 64 vuoden iässä, sanoo Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara.

Jos siis vuonna 1958 syntyneen alin eläkeikä tulee täyteen toukokuussa vuonna 2022, vanhuuseläke voi alkaa aikaisintaan kesäkuussa 2022.

Ensi vuonna nousee myös ylin eläkeikä vuoden verran ylöspäin. Jatkossa ylin eläkeikä on 69 vuotta.

Ylimmän eläkeiän nousu vaikuttaa työnantajan velvollisuuteen vakuuttaa työntekijä. Myös yrittäjän eläkevakuutusvelvollisuus nousee vuodella.

– Työsuhde ja yrittäjätoiminta tulee jatkossa vakuuttaa 68 vuoden sijasta 69 vuoden täyttämiskuukauden loppuun saakka. Muutos koskee vuonna 1958 ja sen jälkeen syntyneitä, Saulivaara sanoo.

Vuoden 2021 ensimmäiset työeläkkeet näkyvät tileillä poikkeuksellisesti vasta 4. tammikuuta pyhäpäivien ja viikonlopun takia.

Normaalisti työeläkkeet ovat tilillä kuukauden ensimmäisenä päivänä. Jos kuukauden ensimmäinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eläke maksetaan seuraavana arkipäivänä.

– On kuitenkin hyvä huomata, että Kelan ja valtion eläkkeissä on omat maksupäivänsä, jotka eroavat edellä kerrotusta kuukauden ensimmäisestä, kommentoi Saulivaara.