Mainos

Eläin­lää­kä­ri­kes­kus Kiepin päi­vä­sai­raa­la avautui Ro­va­nie­mel­lä – ”Tämä on hel­po­tus”

Eläinlääkärikeskus Kieppi on jatkossa joka päivä auki oleva päiväsairaala, joka pystyy palvelemaan akuuttipotilaita entistä paremmin. Kieppi on Lapin ensimmäinen lemmikkien päiväsairaala, joten laajeneva leikkaustoiminta ja viikonloppujen aukiolo säästävät asiakkailta mahdollisesti matkat jopa Ouluun asti.

Vajaa viisivuotias Porkkana-kani tarvitsi pikaista apua hammaspiikkeihinsä. Pian ruokailu taas onnistuu.
Vajaa viisivuotias Porkkana-kani tarvitsi pikaista apua hammaspiikkeihinsä. Pian ruokailu taas onnistuu.

– Kieppi avautui vuoden alusta päiväsairaalana. Sen myötä meillä on mahdollisuus ottaa samalle päivälle akuuttipotilaita ajanvarauspotilaiden lisäksi, klinikan johtaja, eläinlääkäri Jutta Kasvi kertoo.

Päiväsairaalatoiminta mahdollistaa lemmikkien tuomisen tutkimuksiin ja seurantaan päivän ajaksi.

– Tämä palvelee muun muassa neste- ja kivunhoitopotilaita sekä monimuotoisia tutkimuksia tarvitsevia potilaita. Se tuo myös enemmän joustoa asiakkaille aikataulullisesti, Kasvi kertoo.

Lisää tehokkuutta ja hammashoitoja

Kiepin nykyisten tilojen käyttöä on tehostettu ja eläinlääkärikeskus jatkaa tuttuun tapaan Rovaniemen Lampelankadulla. Käynnissä olleesta remontista huolimatta kaikki palvelut ovat olleet koko ajan asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan lukuun ottamatta remontin alussa ollutta, muutaman viikon katkosta leikkaustoiminnassa.

– Asiakkaille näkyvimmät uudistukset ovat uusi toimenpidehuone, viihtyisämpi ja toimivampi odotusaula ja kissojen oma, rauhallinen odotustila, Kasvi kertoo.

Uudessa heräämössä on myös pikkulemmikeille, kuten kaneille ja marsuille, oma stressittömämpi heräämötilansa. Sairaala saa lisäpaikkoja toiminnalleen, esimerkiksi hammashoitojonoja lyhentävän, toisen hammastoimenpideyksikön.

– Ihmisten tietoisuus lemmikkien hampaiden hoidon tärkeydestä on lisääntynyt, ja siksi hampaita hoidatetaan entistä enemmän. Painetta hammashoitomahdollisuuksien lisäämiseen on ollut, Kasvi toteaa.

Tarve on ollut ilmeinen

Eläinlääkärikeskus Kiepin eläinlääkäri ja klinikan johtaja Jutta Kasvin päivän ovat täyttäneet koirien ja kanien vaivat, kun Kiepin päiväsairaala Rovaniemellä on auki ensimmäistä päivää. Potilaita ovat vaivanneet muun muassa haavat, silmävaivat, hampaat ja yksi halvaantuminenkin. Esimerkiksi Porkkana-kanin pahat hammaspiikit piti hoitaa kiireellisinä, jotta syöminen onnistuu jälleen mahdollisimman nopeasti

– Potilaita on ollut länsirajalta Ylä-Lappiin asti. Asiat ovat lähteneet käyntiin vauhdilla, mutta hallitusti, Jutta Kasvi sanoo.

Kieppi on Lapin ensimmäinen päiväsairaala, joten laajeneva leikkaustoiminta ja viikonloppujen aukiolo säästävät asiakkailta mahdollisesti matkat jopa Ouluun asti.

11-vuotias, opaskoiran töistä eläköitynyt labradorinnoutaja Bim sai nopeasti apua katkenneeseen kannuskynteensä. Taustalla 2,5-vuotias labradorinnoutaja Aatu odottaa vuoroaan omistajansa Santeri Lahtisen kanssa.
11-vuotias, opaskoiran töistä eläköitynyt labradorinnoutaja Bim sai nopeasti apua katkenneeseen kannuskynteensä. Taustalla 2,5-vuotias labradorinnoutaja Aatu odottaa vuoroaan omistajansa Santeri Lahtisen kanssa.

Soittamalla aika akuuttipotilaille

11-vuotias labradorinnoutaja Bim on ollut jo vuosia eläkkeellä opaskoiran tehtävistään, mutta nyt koiran kannuskynnen katkeaminen tarvitsi eläinlääkärin huomiota.

Omistaja Saana Kallatsa huomasi kynnen katkenneen iltapäivällä ja sai soittamalla ajan eläinlääkärille Kieppiin saman tien. Bimin kannuskynsi on nopeasti irrotettu ja paikattu, ja hoito-ohjeet kotiinkin ovat olleet selkeät.

– Meillä on toinenkin koira, ja tapauksia, joissa tarvitaan nopeaa hoitoa, on ehkä kolme tai neljä kertaa vuodessa. Emme ole kuitenkaan aiemmin päässeet hoitoon näin nopeasti, Kallatsa sanoo.

Monelle lemmikinomistajalle, kuten myös Kallatsalle, on tärkeää tietää, että apua on tarvittaessa saatavilla, vaikka tarvetta kiireelliselle hoidolle olisikin vain muutaman kerran vuodessa.

– Päiväsairaalan avautuminen on tosi iso juttu, sillä aiemmin Rovaniemellä on ollut vain kunnan päivystys. Tämä on helpotus, Kallatsa kuvaa.

Vaikka Kiepissä hoidetaan nykyisin entistä enemmän akuuttipotilaita, korostaa Kasvi, että Kieppiin kannattaa jatkossakin soittaa etukäteen ja sopia aikataulu. Näin vältytään myös turhalta odottamiselta eläinlääkärikeskuksen tiloissa etenkin näin korona-aikana.

– Lähtökohtaisesti yksi eläinlääkäri on varattu joka päivä akuuttipotilaille ja päiväsairaalan asiakkaille, Kasvi kertoo.

Asiakkaille näkyvimmät uudistukset ovat viihtyisämpi odotusaula ja kissojen oma toimenpidehuone ja niiden oma odotustila. Pikkulemmikkien oma heräämö ja toinen hammastoimenpideyksikkö ovat viittä vaille valmiita. Kaikki palvelut toimivat jo normaalisti.

2,5-vuotias labradorinnoutaja Aatu tuli hakemaan apua arkaan takapuoleensa Kiepistä.
2,5-vuotias labradorinnoutaja Aatu tuli hakemaan apua arkaan takapuoleensa Kiepistä.

Auki jokaisena päivänä

Myös 2,5-vuotias labradorinnoutaja Aatu on tuotu nopealla aikataululla hakemaan apua arkaan takapuoleensa.

– Asumme tuossa 500 metrin päässä. Katsoin verkosta, että Kieppi on vielä auki ja soitin saman tien, Aatun omistaja Santeri Lahtinen kertaa.

Tammikuun alusta lähtien Kieppi on auki jokaisena päivänä, myös sunnuntaisin. Tarkat aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät Kiepin verkkosivuilta.

Osaamista kehitetään jatkuvasti

Vaikka Lapissa olosuhteet ja välimatkat eroavat muusta maasta, on itse eläinlääkärin työ hyvin samanlaista kuin Etelä-Suomessa.

– Täällä on paljon metsästys- ja valjakkokoiria, jotka ovat arvokkaita omistajilleen. Niistä huolehditaan, ja niiden hoitoon ollaan valmiita satsaamaan. Koiria löytyy toki jokaiseen muuhunkin lähtöön. Ominaista kaikille on, että täällä pienet seurakoiratkin ovat yleensä sporttisia ja liikkuvat paljon luonnossa, Jutta Kasvi kehuu.

Niin käyttökoirien kuin muidenkin lemmikkien vaivoja hoitaa Kiepissä muun muassa yksi ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri. Osaamista löytyy myös sisätaudeissa ja pehmytosakirurgiassa sisältäen pienten lemmikkien, kuten kanien, marsujen ja rottien leikkaukset.

– Vaikka korona onkin aiheuttanut kouluttautumisten peruuntumisia, niin onneksi esimerkiksi webinaarien avulla monia koulutuksia on voitu järjestää. Ulkopuolisten tahojen lisäksi Evidensia järjestää paljon myös omia koulutusmahdollisuuksia työntekijöilleen ja kannustaa kouluttautumaan. Kiepin työntekijöillä on jokaisella omat mielenkiinnon kohteensa, ja niissä kehittymistä tuetaan vahvasti, Kasvi vakuuttaa.

Eläinlääkärikeskus Kieppi

Nettisivut: https://evidensia.fi/elainlaakariasema/elainlaakarikeskus-kieppi/