Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

EKP vastaa ko­ro­na­pa­niik­kiin tu­ke­mal­la EU-alueen pank­kien lai­noi­tus­ky­kyä – pitää korot en­nal­laan

Euroopan keskuspankki tarjoaa pankeille edullista lainaa, jos ne lainoittavat koronaviruksen vuoksi talousahdinkoon joutuneita pk-yrityksiä.

Christine Lagardin johtama Euroopan keskuspankki tarjoaa pankeille edullista lainaa turvatakseen koronaviruksen vuoksi vaikeuksiin joutuneiden yritysten rahoitusta.
Christine Lagardin johtama Euroopan keskuspankki tarjoaa pankeille edullista lainaa turvatakseen koronaviruksen vuoksi vaikeuksiin joutuneiden yritysten rahoitusta.
Kuva: Philipp Von Ditfurth

Euroopan keskuspankki (EKP) aloittaa mittavat toimet vahvistaakseen koronaviruksen leviämisen vuoksi polvilleen kaatunutta EU-talouskasvua.

Ekonomistien odottamasta talletuskorkojen alentamisesta EKP ei päättänyt vaan se suuntaa tukitoimet pankkijärjestelmän kautta yritysten luototuksen varmistamiseen.

EKP kasvattaa lainojen osto-ohjelmaansa. Se lupaa ostaa markkinoilta aiempien 20 miljardin euron kuukausiostojen lisäksi lainoja 120 miljardin euron arvosta vuoden loppuun mennessä. Ostopaketti kohdennetaan niin, että tuki suuntautuu pk-yritysten rahoitukseen.

Sen sijaan keskuspankki piti korkonsa ennallaan: talletuskoron -0,5 prosentissa ja ohjauskoron ennallaan 0,0 prosentissa.

Markkinoilla odotettiin, että talletuskorkoa laskettaisiin prosentin kymmenyksellä vaikka se on jo nyt puoli prosenttia negatiivinen.

Käytännössä EKP tarjoaa euroalueen pankeille rahoitusta edullisilla ehdoilla. Se helpottaa pankkien luotonantoa lieventämällä niiden vakavaraisuusvaatimuksia.

Tukitoimien kärki on lainoittaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka ovat pahiten kärsineet koronaviruksen aiheuttamasta palvelujen kysynnän romahtamisesta.

USA:n maahantulokielto yllätti EU-johtajat

EKP:n talouden tukemista koskevien päätösten ajankohta oli sikäli epäkiitollinen, että keskuspankki joutui lähes kylmiltään arvioimaan presidentti Donald Trumpin rajojen sulkemispäätöksen vaikutuksia..

Pörssit Euroopassa olivat torstaina erittäin hermostuneessa tilassa. Esimerkiksi Saksan pörssien DAX-indeksi putosi aamulla alle 10 000 pisteen rajan. Romahdus oli suurin kesän 2016 jälkeen.

Monissa muissakin maissa pörssit olivat aamupäivällä 5-10 prosentin laskussa, mikä oli samaa suuruusluokkaa kun alkuviikon alamäki.

Yhdysvaltain presidentti ilmoitti viime yönä Suomen aikaa sulkevansa Schengen-alueen kansalaisilta pääsyn Yhdysvaltoihin perjantaista alkaen. Britannian Trump jätti kiellon ulkopuolelle. Trumpin mielestä Eurooppa ei ole tehnyt riittävästi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Käytännössä kielto tarkoittaa sitä, että 26 Euroopan maasta lentoliikenne Yhdysvaltoihin keskeytyy 30 päivän ajaksi. Britanniasta voi vielä lentää Yhdysvaltoihin, sillä se ei kuulu Schengen alueeseen.

EU-johtajat tuomitsivat Trumpin matkustuskieltopäätöksen, jonka Trump oli tehnyt keskustelematta asiasta EU-johtajien kanssa.

– Koronavirus on maailmanlaajuinen kriisi, joka ei rajoitu mihinkään mantereeseen, ja se vaatii pikemminkin yhteistyötä kuin yksipuolista toimintaa, sanoivat EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel yhteisessä lausunnossaan torstaina aamupäivällä.