kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

"Ei varmaan ole tullut pa­rem­paa vies­ti­si­joi­tus­ta minun maail­man­cup-ai­ka­na­ni", arvioi Mari Eder seit­se­mät­tä sijaa

Mari Eder:

Kontiolahti
Mari Eder (vas.) vei Suomen viestiä kolmannella osuudella.
Mari Eder (vas.) vei Suomen viestiä kolmannella osuudella.
Kuva: KIMMO BRANDT

Mitä miehet torstaina edellä, melkein samaa naiset perässä. Suomen ampumahiihtomaajoukkueen naisten viestinelikko päätti Kontiolahden kolmannen maailmancup-kisapäivän seitsemänteen sijaan.

Suvi Minkkisen, Nastassia Kinnusen, Mari Ederin ja Erika Jänkän hankkima cupin viimeistä edellinen palkintorahasija vastaa suunnilleen Suomen viime kauden parasta viestisijoitusta tammikuulta. Suomi oli yhdeksäs, kun mukana vielä olivat sittemmin Venäjän Ukrainassa helmikuussa aloittaman hyökkäyssodan takia kilpailukieltoon joutuneet lajimaat Venäjä ja Valko-Venäjä.

– Ei varmaan naisten viestissä ole tullut parempaa sijoitusta minun maailmancup-aikanani, uransa 328. cup-kisan päättänyt Eder sanoi torstaina Kontiolahdella.

Normaalimatka painoi vielä

Kuusi varapatruunaa ampumapaikoilla käyttäneelle voittaja-Ruotsille 3.22 hävinnyt Suomi pystyi 4x6 kilometrillä tasapainoiseen suoritukseen. Kauneusvirhe oli Jänkän sakkokierros pystypaikalta, mutta toisaalta Suomen ankkuri oli edellispäivän lohduttomasti sujuneeseen normaalikisaan verrattuna kuin uudestisyntynyt.

Jänkä lähti osuudelleen kolmantena. Takaa tuli ohi Tshekki, mutta muuten Jänkä vältti vauhtisokeuden ja siten katkeamisen.

– Piti lähteä tekemään omaa suoritusta. Taistelin, minkä pystyin. Kaikkeni tein, minkä jaloista lähti, hän kertoi.

Kansainvälinen kilpailukausi alkaa Kontiolahdella rapsakasti. Miesten ja naisten henkilökohtaisten matkojen jälkeen kisaohjelmassa on perjantaina välipäivä, mutta lauantaina odottavat sprinttistartit ja parhaita vielä sunnuntaina takaa-ajot.

– Kyllä eilinen (keskiviikko) painoi, sanoi Jänkä ja vakuutti välipäivän tulevan tarpeeseen.

Tienestit karttuivat

Viestikilpailut olivat myös sikäli suomalaisten mieleen, että urheiljoiden tienestit karttuivat kohtuusummilla. Mieskvartetille herui kuutossijasta yhteensä 6 000 euroa, naisille omastaan 4 000.

– Joskus tästä voi saada palkkaakin, kun tämä on ollut aiemmin pyyteetöntä työtä, Jänkä naurahti.

Lähimpänä kisan kärkeä Suomi oli ensimmäisellä osuudella, jonka päätteeksi hyvänä ampujana tunnettu Minkkinen ehti ensimmäiseen vaihtoon neljäntenä 10,3 sekuntia kärjestä.

Häntä inspiroi Suomen miesten aiemmin päivällä saavuttama kuudes sija.

– Sai potkua lisää, kun katseli, kuinka miehet vetivät noin hyvin. Ensimmäisellä kierroksella tavoitteeni oli pysyä vain poissa ongelmista. Eilinen (keskiviikko) tuntui vielä alkuverryttelyssä, Minkkinen muisteli.

Hän ampui nopeammalla tahdilla kuin henkilökohtaisessa normaalikilpailussa.

– Lähdin tekemään rohkeampaa ammuntaa, koska viestissä on varapatruunat käytössä.

Seinänousu ottaa luulot pois

Minkkinenkin äimisteli ensimmäisen maailmancup-viikon kalenterin täyttämää kisaohjelmaa.

– Laskin, että jos urheilija vie täällä Kontiolahdella läpi kaikki henkilökohtaiset kilpailut ja viestin, kisaradalla odottaa edessä yhteensä 16 kertaa raskas seinänousu, Minkkinen hymyili.

Hänen jälkeensä toisen osuuden niin ikään yhdellä sakolla selvittänyt Kinnunen tuntee lähellä asuvana Kontiolahden raskaan radan petollisuuden.

– Seinänousun jälkeen ennen ammuntapaikalle tuloa on maltettava ja otettava varman päälle, Kinnunen neuvoi.