Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ei sääs­te­tä lasten kus­tan­nuk­sel­la

Valtiovarainministeriö julkaisi listan kohteista, joista olisi mahdollista leikata valtion talouden tasapainottamisen nimissä. Talouden kohentamiseen ehdotetaan lääkkeeksi muun muassa käyntiä pienituloisten lapsiperheiden keveämpääkin keveämmillä kukkaroilla.

Lapsiperheköyhyys on kasvussa ja se heijastuu monella tavoin muun muassa lasten koulutukseen ja mielenterveyteen. Kaikki lapset eivät ole samalla viivalla elämäänsä rakentamassa. Ministeriön esityksessä leikkauskohteeksi nimetään muun muassa lapsilisän yksinhuoltaja- ja sisarkorotuksista sekä perhevapaakorvauksista luopuminen ja työttömyysturvan lapsikorotusten poistaminen.

Onkohan listaa laatineilla käynyt mielessä, mitä tämä tarkoittaisi yksinhuoltajan lapsille? Miten työtön kolmen lapsen yksinhuoltaja elättäisi lapsensa näiden leikkausten jälkeen? Samaan aikaan kun yksinhuoltajan lapset syövät puuroa aamupalaksi, iltapalaksi ja päivälliseksi, tulohaitarin toisessa päässä suurituloiset syövät monipuolisesti ja sijoittavat lastensa lapsilisät kartuttaakseen niillä lisää tuloja lastensa tileille.

Ministeriön virkamiehet kutsuvat listaansa työkalupakiksi, josta tuleva hallitus voi koota itselleen sopivia tasapainottamisen työkaluja. Nyt kannattaa olla tarkkana. Mitkä puolueet ovat valmiina iskemään heikoimman kimppuun?

Vasemmistoliitto haluaa torjua ja vähentää köyhyyttä, myös lapsiperheköyhyyttä. Jos lapsilisistä on pakko leikata, siitä voidaan tehdä perheen tuloihin sidonnainen etuus, jonka saavat ne, jotka sitä aidosti tarvitsevat. Veroilla rahoitettavaa etuutta ei kuulu käyttää sijoitustoimintaan vaan aidosti siihen, mihin se on tarkoitettu: lasten hyvään elämään, ruokaan, vaatteisiin ja harrastuksiin. Lapsilisä tulee sitoa kansaneläkeindeksiin, ja sitä tulisi maksaa myös 17-vuotiaista.

 (vas.)