Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ei pureta Auttin maa­merk­kiä

"Jok`ikinen tiili oli lämmitettävä!" Näin totesi Auttin kappelia rakentamassa ollut nainen aikoinaan.

Auttin 1990–2000-luvun entiset nuoret muistelevat aikaa, jolloin kappelilla oli nuorisotilat. ”Suntio kerran meinas hirttää mejät munista kellotapuliin ku vähän peeveillä rullattiin herran nurmikkoa. Eikä kukaan ajanut rallia parkkipaikalla tai tehnyt keulakäännöksiä, jos oli niin huono tuuri, että oli saanut autoksi etuvedon.”

”Peterin Seppo kiipes kerran pelkillä käsillä melkein ylös asti. Muistaakseni Mats kiikku ylös ja kumautti kelloaki. Aikion Ykä istui ylhäällä ja heilutteli jalkoja laijan yli. Ite en rohjennut kun puoleen väliin kun maanvetovoima voitti ylöskutsumuksen voiman.”

Suurella joukolla kyläläisiä, nykyisillä ja entisillä, on muistoja tapahtumista. On iloisia ja surullisia sekä yhdessäolon hetkiä. Siunaustilaisuudet ovat olleet mieliinpainuvia. Vietettiin kastetilaisuuksia, oli lapsille kerhoja ja ripille pääsivät monet nuoret. Myös varttuneen väen kerho toimi pitkään.

Seurakunta on päättänyt purkaa Auttin kappelin ja kellotapulin. Uskomatonta, että tämmöistä tapahtuu ilman veronmaksajien asiallista kuulemista. Kirkollisen toiminnan lopettaminen ja purkupäätös on erillisiä asioita, jotka pitää käsitellä myös erillisinä. Huhuja liikkuu rakennuksen huonosta kunnosta, mitä ei ole todistettu tutkimuksilla. Faktoja ei ole seurakunnan taholta esitetty.

Halukkaita ostajia löytyy – muun muassa paikallinen, pitkäaikainen K-kauppias Reino Rinne, jonka nykyiset myymälätilat ovat tiensä päässä. Rinteen suvulla on ollut kauppa Auttissa jo 1920-luvulla. Näin saataisiin tärkeälle elintarvikekaupalle tilat.

Purku aiheuttaa pitkäaikaisen trauman, joka iskee myöhemmin, kun on jäljellä vain tiilikasa. Ei pureta moneen suuntaan näkyvää ainutlaatuista maamerkkiä, jotta mummotkin osaavat suunnistaa marjareissuilta kotiin.